Étkezési kukoricakeményítő receptek

Krémes napraforgó

Hozzávalók:
1 és 1/4 csésze napraforgó,
3/4 csésze zabpehely,
2 csésze víz,
1/4 csésze citromlé,
1 kk. só,
2-3 kk. kukoricakeményítő,
4-5 gerezd fokhagyma,
1 fej vöröshagyma,
pirospaprika,
ételízesítő

Elkészítés:
A vöröshagymát vízben megpároljuk, a többi hozzávalót összeturmixoljuk, majd a hagymával összefőzzük. Értékes tápanyagokat és kalciumot tartalmaz. Hűtőbe téve szeletelhetővé válik. Sörélesztőpelyhét is adhatunk hozzá, ettől sajtra em­lékeztető íze lesz.


Kukoricás palacsinta

Hozzávalók:
1 dkg élesztő,
6 evőkanál kukoricaliszt,
10 dkg szójatej szűrlemény,
1 közepes alma lereszelve tökgyalun
1/2 liter melegvíz,
3 evőkanál kukoricakeményítő,

Elkészítés:
Futtassuk fel az élesztőt egy csavaros üvegben a 1/2 liter vízben. A többi összetevőt keverjük össze egy nagyobb tálban, majd ha felfutott az élesztő, akkor azt is keverjük hozzá. Ha szükséges, akkor hígítsuk még fel vízzel. Majd olaj hozzáadása nélkül süssük ki palacsintasütőben.


Tofuburger paradicsommal

Hozzávalók:
4 hamburgerzsemle
1 zöldpaprika
20 dkg füstölt tofu
1 csokor újhagyma
2 paradicsom
1 tojás
3 evőkanál joghurt
2 evőkanál kukoricakeményítő
2 késhegynyi őrölt kömény és koriander
1 fej saláta
őrölt bors

olaj

Elkészítés:
A paprikát kicsumázzuk, kis kockákra vágjuk, és forrásban lévő, enyhén sós vízben 1 percig főzzük, azaz blansírozzuk, majd leszűrjük és lecsöpögtetjük. A tofut kockákra, a hagymát finomra vágjuk, és kevés olajban megpároljuk a tofuval, a paprikával meg a kis darabokra vágott paradicsommal együtt, majd félretesszük, és hűlni hagyjuk. A tojást a joghurttal, a kukoricakeményítővel, a fűszerekkel és sóval, borssal felverjük, tálba öntjük, és összekeverjük a tofus masszával. Négy részre osztjuk a készítményt, és forró olajban, kanál hátával szétnyomkodva lepényeket sütünk belőle. A tányérokat salátalevelekkel béleljük, és mindegyikre egy-egy tofuburgert teszünk.,


Cseresznyeleves

Hozzávalók:
1 kg cseresznye
20 dkg cukor
2,5 dl víz
csipetnyi őrölt fahéj
1 kávéskanál kukoricakeményítő

Elkészítés:

A cukrot a vízben oldódásig keverjük, majd a fahéjat is hozzáadva felforraljuk. Beletesszük a kimagozott cseresznyét, és puhára főzzük. A kukoricakeményítőt 1 evőkanál hideg vízben simára keverjük, majd a cseresznyéhez adjuk, és összeforraljuk. Hidegen vagy melegen, az étkezés végén kínáljuk.

Variáció
Elzászi módra, vörösborral is készíthetjük: a cseresznyét fele-fele arányú vízbe és borba keverjük, cukorral, sóval ízesítjük, és kevés borssal megszórjuk. A tányérokba pirítós szeleteket teszünk, erre öntjük a levest.


Mexikói csirke szárnyak

Hozzávalók:

1 kg csirkeszárny,
2 gerezd fokhagyma,
1 fej vöröshagyma,
1 evőkanál szójamártás,
3 evőkanál chilis ketchup,
1 evőkanál kukoricakeményítő,
1 dl hideg húsleves,
fél mokkáskanál kakukkfű,
fél mokkáskanál oregánó,
fél mokkáskanál ba

Elkészítés:

A csirke szárnyakat megmossuk, megtisztítjuk. A fokhagymát és a hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. Elkészítés: A hozzávalókat keverőtálban összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük, beleforgatjuk a csirke szárnyakat, és 4-5 órára a hűtőbe tesszük. A pácolás után lecsepegtetjük, és 200 fokos (gázsütő 3. fokozat) sütőben vagy grillrácson ropogósra sütjük. A mártogatókat kis tálkákban a csirke szárnyak mellé kínáljuk.


Sertéshús szecsuáni módra

Hozzávalók:
25 dkg kicsontozott sertéshús,
Egy kávéskanál szecsuáni bors,
Két erős zöldpaprika (egy piros, egy zöld),
Egy gerezd fokhagyma,
Két újhagyma,
Olaj a sütéshez.

A páchoz: Egy evőkanál étkezési keményítő, egy-egy evőkanál szójamártás és száraz fehérbor.

Az ízesítéshez: Egy-egy evőkanál száraz fehérbor, étkezési keményítő, két evőkanál szójamártás, egy kávéskanál cukor, ízlés szerint chilimártás.

Elkészítés:

A legalább 25 percig pácolt, csíkokra vágott húst forró olajban megpirítjuk, kiszedjük és félrerakjuk. Az olajban a szecsuani borsot is megpirítjuk, hozzátesszük a csíkokra vágott zöldpaprikát, az újhagymát, majd a húst visszatesszük, az ízesítőkkel összeforraljuk, és forrón tálaljuk.

Terméktapasztalat

Kattitntson és ossza meg velünk terméktapasztalatát!

Tetejére