Búzacsíra receptek

Tofu golyócskák

Hozzávalók:

30 dkg tofu
17 g búzacsíra vagy durvára őrölt napraforgómag
17 g teljesőrlésű búzaliszt
10 g reszelt hagyma
1 gerezd áttört fokhagyma
3 g fűszerkeverék
2 g fehérbors
5 g tengeri só

Az összetevőkből jól összedolgozott masszát készítünk és kb. 30 percig pihentetjük. Nedves kézzel kis golyókat formálunk és forró olajban kisütjük. Vegyes körettel, öntetekkel kiváló.


Búzacsíra-saláta

Hozzávalók:

1 fej friss jégsaláta
1 marék búzacsíra
2-3 szál sárgarépa
egy szép zöldalma
durvára vágott dióbél
extra szűz olívaolaj
balzsamecet

Elkészítés:

Az almát mossuk és hámozzuk meg, vágjuk vékony karikákra, majd gyufaszálvékony hasábokra. Miután összevágtuk, csepegtessünk rá néhány csepp citromlevet, nehogy megbarnuljon, ez az ízét is kellemesebbé teszi. A sárgarépát is mossuk és tisztítsuk meg, vágjuk vékony csíkokra, és keverjük az almához. A jégsalátát tépkedjük apróbb darabokra, tegyük egy tálba, és keverjük hozzá a búzacsírát. Öntözzük meg egy kevés szűz olívaolajjal, néhány csepp balzsamecettel, és keverjük jól el. Tálaláskor a tányérra először a salátás-csírás keveréket tegyük, erre halmozzuk az almás-répás csíkokat, végül szórjuk meg a vágott friss dióbéllel.


Pogácsa búzacsírával

Hozzávalók:
25 dkg liszt
12 dkg margarin
12 dkg búzacsíra
8 dkg kristálycukor
1 tojás
1 dl tejföl
csipet só

Elkészítés:
A búzacsírát kissé aprítsd fel. Keverd össze a hozzávalókat. A közepesnél egy kicsit keményebb tésztát fogsz kapni. Nyújtsd ki, majd szaggass belőle apró pogácsákat. Tedd tepsibe, a tetejüket kend meg tojásfehérjével, és közepes lángon süsd meg.
Elkészítési idő: 45 perc


Graham-kenyér búzacsírával házilag

Az adaghoz szükséges alapanyagok, összetevők, mennyiségek

1 kg grahamliszt
10 dkg búzacsíra
10 dkg kukoricaliszt
10 dkg zabpehely
1 dkg élesztő
1 dkg só
1 evőkanál lenmag
5 dkg napraforgóolaj
1 dkg méz

Az élesztőt mézes, langyos vízben megkelesztjük. A zabpelyhet kávédarálón megőröljük. Ezután a különböző liszteket a búzacsírával, a sóval és a lenmaggal jól összekeverjük. Az élesztőt ráöntjük a lisztre, a langyos vízzel alaposan eldolgozzuk, és közben hozzáadjuk az olajat. Az így elkészült tésztát tálban 3-4 órán át langyos helyen megkelesztjük. Ez idő letelte után kiolajozott tepsibe tesszük, 30 percig pihentetjük, és közepesen meleg sütőben sütjük kb. 45-50 percig. Ha kész, a tepsiből óvatosan a kenyérvágó deszkára borítjuk és tiszta konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni


Magos müzlialap

Hozzávalók:
25 dkg zabpehely,
20 dkg szójapehely,
15 dkg árpapehely,
10 dkg búzacsíra,
5 dkg dióbél,
5 dkg földimogyoró,
5 dkg mandula,
5 dkg héj nélküli tökmag,
5 dkg napraforgómag,
5 dkg szezámmag.


Lemúriai, magas bio-rezonanciás kenyér

Hozzávalók:

1 kg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt,
500 gr étkezési búzacsíra !!! – Vigyázat, itt nem a csíráztatott búzára gondolunk, hanem a kereskedelemben kapható lisztszerű termékre!
10 gr (kb. egy mogyorónyi) élesztő (nincs tévedés – minimális kell hozzá), élesztő helyett használhatsz 1,5 kávéskanál szódabikarbónát (lúgosít),
2 pohár élőflórás natúr joghurt (pl. DANONE Aktívia, vagy hasonló),
6dl, 40 Celsius fokos víz (kicsit melegebb a kézmelegnél),
3,5 teáskanál tengeri só,
9 evőkanál tökmagolaj, lenmagolaj vagy kendermagolaj (lehet vegyesen is),
4 nagy marék hántolt, natúr napraforgómag,
2 marék hántolt tökmag,
2 db téglalap alakú sütőforma (11 cm széles X 30 cm hosszú X 8 cm magas).
A forma kibélelésére sütőzacskó (celofán)

Megjegyzés:

A búzacsírát kiválthatod 500 gr fehér liszttel (BL 55) – de szerintem a kenyér elveszíti tőle az aromáját, és csökken a biorezonanciás energiaszintje is.
Ha kenyérsütő géppel dolgozol, akkor a mennyiség 1/3-át vedd! A tapasztalatom azonban azt diktálja, hogy kell neki a minimum 4-5 óra kelés a fermentálódáshoz, a gép ugyanis túl gyorsan végez! Vannak ételek amikhez igenis illik követni a hagyományokat a megfelelő eredmény érdekében. (25 éves háziasszonyi tapasztalat)
Állítólag pörköltszaft tunkolására nem alkalmas -szendvicsekhez, köztes étkezésekhez, reggelihez azonban a legkitűnőbb.

Elkészítés lépésekben:

A búzacsírát vegyítsd össze a tönkölyliszttel.
Melegíts 6 dl vizet kb 40 Celsius fokosra és olvaszd fel benne a kb mogyorónyi élesztőt.
A lisztkeverékből tégy az élesztős vízbe annyit, hogy tejfölsűrűségű kovászt kapj.
Tedd a kovászt langyos helyre és kb fél órát hagyd kelni.
Ha felfutott, add az egészet a lisztkeverékhez a többi hozzávalóval együtt. Ízlés szerint, fél marék olajos magkeveréket hagyj meg a kenyér megszórásához.
Gyúrd össze, amíg el nem válik az edény falától. Elég masszív, sötét színű tésztát kapsz, keményebbet az átlagos kelt kenyértésztánál. Ne ijedj meg, csak gyúrd össze. Ha szódabikarbónát használsz, akkor csak 1-2 órát pihentesd a tésztát miután összegyúrtad.
Lisztezd be a tetejét és konyharuhával letakarva hagyd kelni 2 teljes órán keresztül.
2 óra elteltével deszkán vágd két egyenlő darabra, gyúrd át őket, formálj akkora hengereket, hogy a sütőfóliával kibélelt formába férjen.
Tipp: egy kevés tengeri sót olvassz fel egy dl vízben, és kend meg a kenyereket. Szórd rá az olajos magkeveréket.
Konyharuhával letakarva, langyos helyen további 2,5 – 3 órát keleszd.
Sütés előtt megint érdemes a kenyereket sós vízzel átkenni.
Melegítsd fel a sütőt 180 Celsius fokra úgy, hogy a sütő aljára elhelyezel egy kis lábas vizet a pára kedvéért.
Süsd a kenyereket aranybarnára kb 50 perc – 1 óra alatt.

Megjegyzés: A szódabikarbónás változat sokkal egészségesebb, és kevésbé munka és időigényes.

Terméktapasztalat

Kattitntson és ossza meg velünk terméktapasztalatát!

Tetejére