Szója kocka receptek

Tárkonyos-kapros szójaragu

Hozzávalók:

1 csomag szójakocka
1 pohár tejföl
1 csokor kapor
csipetnyi tárkonyfűszer vagy 1 teáskanál tárkonyecet
késhegynyi curry
1 teáskanál só
2 evőkanál liszt
1 kávéskanál olaj

Elkészítés:
A szójakockát 10 órán át áztatjuk vegetás vízben. A kaprot apróra vágjuk és az olajon kicsit megpirítjuk. Rádobjuk a leszűrt szójakockát, és felengedjük annyi vízzel, hogy az épp ellepje. Feltesszük főni. A tejfölt kikeverjük a liszttel és az összes fűszerrel, majd a majdnem puha szójára öntjük és összefőzzük vele.


Szója brassói

Hozzávalók:

1 csomag szójakocka
1 fej fokhagyma
1 kávéskanál mustár
1 fej hagyma
késhegynyi őrölt bors
1 teáskanál só
1 evőkanál liszt,
1 kávéskanál
olaj
vegeta

Elkészítés:

A 10 órán át áztatott szójakockát leszűrjük, a hagymát egészen apróra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. Az olajon fedő nélkül megpároljuk a szóját a hagymával, addig, amíg az teljesen el nem fövi a levét. Ekkor rádobjuk a fokhagymát és az ízesítőket, megforgatjuk velük, megszórjuk a liszttel és kb. 1 dl vízzel, fedő alatt puhára főzzük. Ha jó munkát végeztünk, a főzés végére csupán kevés sűrű lé marad a szóján. Ekkor belekeverjük a mustárt. Kockára vágott sült krumpli illik hozzá.


Borsos szójacsírás ragu

Hozzávalók:

1 csomag szójakocka
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 pohár joghurt
1 db natúr szójacsíra-konzerv
1 evőkanál liszt
1 teáskanál mustár
1 evőkanál olaj
1 teáskanál só
késhegynyi őrölt bors
vegeta

Elkészítés:
A szójakockát 10 órán át áztatjuk. A hagymát, fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és az olajon leszűrt szójakockával megpirítjuk. Fedőt helyezünk rá és puhára pároljuk. Eközben a joghurtot simára keverjük a liszttel, a mustárral, a borssal, a sóval és a vegetával, majd a megpuhult szójához adjuk. Ekkor keverjük bele a szójacsírát és összefőzzük vele.


Babgulyás szójakockából

Hozzávalók:

fél kg szárazbab
fél csomag szójakocka
fél kg burgonya
3 fej hagyma
1 fej fokhagyma
csipetnyi pirospaprika
1 evőkanál liszt
1 teáskanál só
csipetnyi cukor
1 evőkanál olaj,
vegeta

Elkészítés:
A babot és a szójakockát külön-külön, vízben 10 órán át áztatjuk. Csíkokra vágjuk a hagymát és megpirítjuk az olajon. Leszűrjük a szóját és a hagymára dobjuk. Beletesszük az összezúzott fokhagymát és 3-4 percig pirítjuk. Rászórjuk a lisztet, majd a tűzről lehúzva megszórjuk a pirospaprikával. Felengedjük kb. másfél liter vízzel, beletesszük a babot és a többi ízesítőt és félpuhára főzzük, majd hozzáadjuk a lehámozott, kockára vágott burgonyát, és ezzel puhulásig tovább főzzük (ez összesen kb. 45 perc).


Currys tofu

Hozzávalók:

20 dkg tofu
30 dkg burgonya
10 dkg szójakocka
30 dkg sárgarépa
2 fej hagyma
6 gerezd fokhagyma
4 db babérlevél
0,5 l kecsketej
1 t.k. őrölt bors
0,5 e.k. ételízesítő

Elkészítése:

Az apróra vágott hagymát, foghagymát olajon dinszteljük. Ha már megüvegesedett, hozzáadjuk a kockára vágott tofut, a jól megmosott és lecsorgatott szójakockát, a curry-t, az ételízesítőt, a pirospaprikát és a borsot, néhány forgatás után a feldarabolt burgonyát, sárgarépát és tejjel felöntjük. Fedő alatt 15-20 percig főzzük közepes tűzön.


Székelykáposzta – Vega módra

Hozzávalók:

1 kg savanyú káposzta,
1/2 csomag szójakocka,
1/2 kg hántolt árpa,
ételízesítő,
só (tengeri)
olaj,
pirospaprika

Elkészítés:
A hozzávalókat külön-külön megfőzzük (az árpát érdemes előző este beáztatni). Amikor mind meg puhult, összefőzzük, befűszerezzük ételízesítővel, ten­geri sóval. A végén olajat és pirospaprikát teszünk bele.


Szójatepertő

Hozzávalók:
10 dkg szójakocka,
3 db tojás,
ételízesítő,
fűszer ízlés szerint (koriander, ételízesítő, őrölt kömény, szerecsendió fehérbors, stb.),
fokhagyma,
3 ek.
prézli,
kevés liszt,
olaj

Elkészítés:

A szójakockát megfőzzük, kinyomkodjuk belőle a vizet. A tojást a fűszerekkel felverjük, hozzáadjuk a prézlit, a lisztet. Olyan legyen, mint egy sűrű pa­lacsintatészta. Belerakjuk a szóját, majd állni hagyjuk 1/2-1 órán keresztül. Olajat forrósítunk, 2-3 evőkanálnyi masszát elterítünk benne. Ha megsült, megfordítjuk és szétvágjuk. Az olajat lecsorgatjuk róla. Szója helyett gombából, kelbimbó­ból és brokkoliból is készülhet a puffancs.


Szója pörkölt

Szárított szójakockák

A szárított szójakockát a zacskójára írt használati utasítás szerint vízbe kell áztatni, majd ugyan úgy kezelhetjük, mint a húst. Sima pörkölt recept szerint elkészítjük pirospaprikával, fűszerekkel.
Megjegyzés: szárított szóját nem csak felkockázva, de apró darabokban is lehet kapni, így “darált húsként” felhasználható töltelékekhez, fasírtokhoz, és a csilis babhoz. Vagy nagyobb darabokban is kapható, miből tenyérnyi nagyságú grillezett vagy sült “húsokat” lehet készíteni az otthon lévő szakácskönyvek húsos receptjei alapján.
Szójás székelykáposzta

Elkészítés:

10 dkg szójakockából készítsünk Szójapörköltet az előző recept szerint, de ne engedjük fel vízzel. 0,75 kg vecsési savanyú káposztát öblítsünk át a Gombás töltött káposztánál leírt módon, és egy zománcozott edénybe rakva öntsünk rá annyi vizet, hogy majdnem ellepje. Fedő alatt főzzük min. 1 órán keresztül. Ha már puha, tegyük hozzá a víz nélküli szójapörköltet, és fedő nélkül főzzük még kb. 5 percig, hogy a káposzta besűrűsödjön. Ezután keverjünk bele 1 dl tejfölt, és forraljuk fel. Hűtőszekrényben tároljuk. Amennyiben több napra készítünk székelykáposztát, akkor a tejfölt ne főzzük bele, hanem utólag tegyük rá. Ha a puhára főzött káposztába nem szójapörköltet, hanem gombapörköltet keverünk, akkor Gombás káposztaragut kapunk. A gombapörköltet a Tejfölös gombapaprikásnál leírt módon készítsük, azzal a különbséggel, hogy a gombát csak liszttel sűrítsük, tejfölt és vizet ne adjunk hozzá. A különleges ízek kedvelői kevés apróra vágott kaprot is keverhetnek a gombás káposztaraguba. Érdemes dupla mennyiséget készíteni belő, mert jól bírja a fagyasztást. A legcsekélyebb mértékben sem csökken az íze, és szükség esetén bármikor elővehető.

Tetejére