Zabkorpa receptek

Zabkorpás almáspite

– 25 dkg zabkorpa
– 25 dkg zabpehely
– 4 evőkanál búzakorpa
– 10 dkg light vaj
– 2 citrom reszelt héja
– fahéj
– édesítő (ki hogy szereti)
– 2 tojás
– 2 dl tej
– 4 reszelt alma (bele)
– 4 hámozott kockázott alma (közé)

A zabkorpát zabpelyhet és a búzakorpát egybekeverjük, hozzá adjuk az édesítőt, 2 reszel citrom héját az megolvasztott vajat, a tojásokat és a reszelt almákat összekeverem. Beleöntök a tejet is (lehet picit langyos. Jól összekutyuljuk. Ne várjátok, hogy egy folyós massza lesz belőle, az a jó ha nem folyik.
Mivel én csak egy fele adagot csináltam egy kör alakú tortaformát vettem (de amúgy a null adagolásból egy nagy tepsis adag lesz), azt kikentem, elosztottam ketté a masszát, az egyik felét folyamatosan belenyomkodtam a formába, erre rászórtam a felkockázott almákat, jó sok legyen, ha kevés a 4 , több is lehet, ki, hogy szereti, majd megszórom az almát édesítővel és fahéjjal…ne sajnáljuk, legyen fini íze. És ezután beterítjük a maradék massza másik felével, szépen folyamatosan rányomkodjuk,hogy mindenhova jusson! Majd Be a sütőbe és 180 fokon fél óráig sütjük. Ha esetleg a vége felé megnézitek és a zab, még mindig nem elég puha , öntözzétek meg egy pici tejjel, az itteni zab picit más szerintem…de lehet, hogy tökéletes lesz nektek is… Majd ha letelt a fél óra nem muszáj, de meg lehet kenni egy pici cukormentes lekvárral, majd 5 percre visszadugni a sütőbe….és kész


Túrógombóc diétásan

1 l tej
25 dkg zabpehely
10 dkg zabkorpa
10 dkg búzakorpa
50 dkg zsírszegény túró
só, édesítő – ízlés szerint

A tejet fel forraljuk késhegynyi sóval és hozzáadom a zabpelyhet és a zabkorpát. Hagyom kihűlni, addig megdermed. Kiteszem egy nagy tálba és hozzákeverem a túrót. Apró olajon megpirítom a búzakorpát és nedves kézzel gömböket formálok, amiket azonnal a pirított zabkorpába forgatok. Picit még hagyom a lángon, de már betakarva fedővel, hogy átmelegedjen. Szervízeléskor tejfelt teszek rá, ehető sósan és édesen is. (Édesítővel.)


Zabkorpás piskóta

15 dkg Grahamliszt
10 dkg zabkorpa
20 dkg cukornak megfelelő édesítőszer (nálam 2 dkg canderel)
6 dkg vaj
6 tojás
1 csomag sütőpor

A tojásokat az édesítőszerrel habosra keverem, majd eldolgozom benne a vajat is, végül kanalanként hozzákeverem a sütőporral előzőleg összedolgozott lisztet. Kivajazott-kilisztezett formában, előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 40-45 perc alatt kész. Idénygyümölcsöt szoktam a masszába keverni, illetve a tetejére tenni (cseresznyével, sárgabarackkal, szilvával kiváló) – annak a CH értéke pluszban számít – illetve lekvárt is lehet a kisült, félbevágott tésztába tenni.
Panír

Sárgaborsó vagy csicseriborsó lisztet vízzel palacsintatészta sűrűségűre keverünk, és ebbe forgatjuk bele a zöldségeket, majd kisütjük őket.
Zabkorpába forgatjuk a fasírt darabokat
Háromfázisú panír: teljes kiőrlésű lisztbe, ezután étkezési keményítővel csomómentesre elkevert vízbe, végül élesztő nélküli zsemlemorzsába vagy szezámmagba, vagy zabkorpába forgatjuk az alapanyagokat. (közepesen savas)

Keverhetünk ízlés szerinti fűszereket is a panírtésztába, (pl.: vegamix). Különleges íz hatást érhetünk el.


Könnyű májpástétom
többféle diétához passzol

30 dkg csirkemáj szívvel (vagy anélkül)
1 fej hagyma
3 teáskanálnyi olívaolaj
fokhagyma ízlés szerint
tengeri só
1 egész tojás
4 evőkanál zabkorpa vagy búzakorpa

A 2 teáskanálnyi olajon megdinsztelem egy teflonban a hagymát és a fokhagymát, rá a megpucult, feldarabolt májat (és szívet), mindezt megpirítom. Ha kicsit lehűlt, beleöntöm a sót, a tojást és a zabkorpát, bormixerrel összeturmixolom. Ma megmaradt olívával kiolajozok egy alufóliával kibélelt őzgerinc-formát. Az alufólia akkora legyen, hogy be is lehessen takargatni a masszát. 25 perc sülés után kinyitom a tetejét, pirítjuk még 5-10 percig.

Terméktapasztalat

Kattitntson és ossza meg velünk terméktapasztalatát!

Tetejére