Hajdina receptek

Hajdina Lasagne

200 g egész hajdina
80 g hajdinaliszt
600 g paradicsom
120 g jégsaláta
1 db római saláta
ruccola saláta
80 g újhagyma
bazsalikom
olívaolaj

A hajdinát bő, sós vízben megfőzzük, majd kihűtjük. Hozzákeverjük a hajdina lisztet, és bazsalikommal fűszerezzük. A masszából kevés forró olajban kis palacsintákat sütünk, melyeket egy tepsiben rétegezünk paradicsomkarikákkal. A tetejére paradicsomot teszünk, sózzuk, és sütőben megsütjük. A zöld salátákat ujjnyi darabokra vágjuk, hozzáadjuk a darabolt újhagymát, az olíva olajat, és összekeverjük.


Zöldséges hajdina

Hozzávalók:

500 g hajdina
2-3 közepes répa lereszelve
1 nagy fej hagyma lereszelve
1 közepes zeller lereszelve
2 ek. vegamix
só ízlés szerint

Mossuk meg, majd csöpögtessük le a hajdinát. Ha megszáradt szárazon pörköljük meg folyamatosan kavargatva, majd ha már érezzük az enyhe pörkölt szagot öntsük fel 2-3 szoros vízmennyiséggel, és keverjük hozzá a többi összetevőt. Lassú tűzön főzzük puhára kb. 15-20 perc alatt.


Hajdina

1 csésze hajdina
3 csésze víz
1 kis fej vöröshagyma
só, majoránna. bazsalikom, kakukkfű, kis olaj

A hajdinát szűrőben, forró vízzel átmossuk, majd bő vízbe téve, a feljövő részeket eltávolítjuk. Leszűrjük és háromszoros vízmennyiséggel felengedve, kevergetve készre pároljuk. A hagymát külön megdinszteljük, majd megforgatjuk benne a megfőtt hajdinát és fűszerezzük.
Megjegyzés: elkészíthetjük úgy is, hogy kis olajon megpirítjuk, utána öntjük fel vízzel és megfőzzük. Amikor már majdnem megfőtt (csak egy kis vízmennyiség van az alján) tehetünk bele zúzott fokhagymát, a fűszereket. Majd a végén keverjünk hozzá csiliport. és friss petrezselyemmel tálaljuk. Érdemes mindkét elkészítési módot kipróbálni, különböző végeredményt kapunk.


Hajdinakása

Hozzávalók:

hajdina,
füstöltszalonna,
vöröshagyma,

Elkészítés:
A szalonnát vágd kis kockákra és süsd ki. A zsírjában piríts aranysárgára apróra vágott vöröshagymát, majd add hozzá a hajdinát. Sózd meg, tedd bele vissza a kisült szalonnát, végül öntsd fel kétszer annyi vízzel, mint amennyi hajdinát használtál. Lassú tűzön, fedő alatt főzd, míg a kása fel nem szívja az összes vizet.


Hajdinás karfiolleves

1 fél fej (vagy egy kis fej) karfiol
3 szál sárgarépa
1 nagyobb fej lila hagyma
15 dkg hajdina
2 tk. pirospaprika, 3 tk. vegamix, 1 gerezd fokhagyma
2-3 ek. extraszűz olíva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)

A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, a répát karikákra vágjuk, majd feltesszük főni. Kb. 15 perccel azelőtt, hogy a zöldségek a kívánt puhaságot elérik, beletesszük a levesbe a fűszereket és a hajdinát. A tűzről levéve kicsit hűlni hagyjuk, majd belekeverjük az olajat, az apróra vágott hagymát és a kinyomott fokhagymát. Tálalás előtt apróra vágott zellerzölddel, vagy petrezselyem zölddel díszíthetjük.


Zöldséges hajdinakása

2 csésze hántolt hajdina
1 dl olíva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 kis zellergumó
1 fej hagyma
1 cukkini
6 csésze víz
2 gerezd fokhagyma
só, kakukkfű, bazsalikom (vegamix)

A 2 csésze hajdinát megmossuk, és pirítani kezdjük kb. 5 percig. Majd hozzáöntjük az olajat, és a kis kockára vágott zöldségeket a cukkíni kivételével. Itt is kb. 5 percig pirítjuk, majd a 6 csésze vízzel felengedjük, fűszerezzük és sózzuk. A hajdinamag megpuhulásakor belekeverjük a cukkínit. Lefedve még dagasztjuk kb. 15 percig. Tálaláskor formába is nyomhatjuk és paradicsommal díszíthetjük.
Töltött káposzta 2

2 közepes nagyságú fejes káposzta
3 fej vöröshagyma
0,5 kg barna rizs
30 dkg hajdina
15 dkg darált dió
4 gerezd fokhagyma
pirospaprika, borsikafű, vegamix

A káposztát leforrázzuk, leveleire szedjük, és a levelek vastag ereit kivágjuk. A hagyma felét olajon megpároljuk, a rizst hozzátesszük, felöntjük vízzel és félig megfőzzük. A maradék hagymát apróra vágva, valamint a hajdinát, a diót és a fűszereket a rizshez keverjük. Az így elkészített tölteléket káposztalevelekbe göngyöljük és főzőedényben egymás mellé helyezzük. Feltesszük főni, annyi vízben, hogy ellepje. 20 percig forraljuk, majd 1-2 órára dunsztba tesszük. Melegen tálaljuk.

Terméktapasztalat

Kattitntson és ossza meg velünk terméktapasztalatát!

Tetejére