Kukoricadara receptek

Császármorzsa gyümölcsös öntettel

Hozzávalók:

120 g kukoricadara
80 g tönkölydara
80 g zabpehely
40 g méz
120 g bio meggylekvár (vagy más lekvár vagy friss gyümölcsök)
Olaj

Kukoricadarát, a tönkölydarát, a zabpelyhet az olajban pirítjuk, hozzáadjuk a mézet, és egy kevés vizet. Alaposan összekeverjük, majd a tűzről levéve fedő alatt duzzasztjuk. A kész morzsát lekvárral, vagy gyümölcsökkel tálaljuk.


Kukoricagaluska

Hozzávalók:
2,5 dl kukoricadara,
1 dl búzadara,
1 dl zsemlemorzsa,
só,
0,5 dl tejföl,
5 dkg vaj.

Elkészítés:
Egy liter vizet felforralunk, a morzsát a vajon megpirítjuk, és kis vízzel meglocsoljuk. Keverés mellett a darákat a vízbe öntjük, és addig főzzük, míg elválik az edény oldalától. Kanállal galuskát formázunk belőle, morzsába forgatjuk, tálaláskor tejföllel meglocsoljuk.


Kukoricadarás túrógombóc

Hozzávalók:
8 dl víz,
2 dl tej,
pici só,
2-3 evőkanál cukor,
2 dl kukoricadara,
25 dkg tehéntúró,
díszítéshez cukrozott tejföl, darált mák.

Elkészítés:
A vizet a tejjel és a pici sóval felforraljuk, belerakunk 2-3 evőkanál cukrot. 2 dl kukoricadarával elkeverjük, és hagyjuk állni, hogy megdagadjon a dara. Ezután a 25 dkg tehéntúróval simára keverjük. Fagylaltos- vagy evőkanállal adagoljuk, majd darált mákba hempergetjük, és eperdzsemmel vagy friss eperrel, málnával is tölthetjük. További főzést nem igényel. Porcukorral lehintve, vagy cukrozott tejföllel tálaljuk.


Kukoricagombóc

Hozzávalók:
30 dkg kukoricadara,
1 db tojássárgája,
1 evőkanál vaj, vagy margarin,
1 pohár tejföl,
10 dkg trappista sajt,
1 teáskanál só,
csipetnyi őrölt bors,
vegeta.

Elkészítés:
1 l forrásban lévő, sós vízbe folytonos keverés mellett beleszórjuk a kukoricadarát, és 1 percig főzzük. Hozzáadjuk a vegetát, a sót és a vajat, majd a tűzről lehúzva hozzákeverjük a tojássárgáját, és fedő alatt duzzadni hagyjuk a masszát, kb. 10 percig. Utána vizes kézzel kis gombócokat formálunk belőle, és egy kivajazott tepsire rakjuk őket egymás mellé. A tejfölt elkeverjük egy kis sóval, borssal és evőkanállal a gombócokra rakjuk. Reszelt sajttal megszórjuk és forró sütőbe tesszük, míg a sajt meg nem olvad. Köretként tálaljuk.


Vöröskáposztás rakott puliszka

Hozzávalók:
30 dkg kukoricadara,
1 közepes fej vöröskáposzta,
3 evőkanál olaj,
1 evőkanál vaj,
1 evőkanál só,
vegeta.

Elkészítés:
1 l fövő vízbe folytonos keverés mellett beleszórjuk a kukoricadarát és ahogy újra főni kezd, lehúzzuk a lángról. Belekeverjük a vegetát és a só felét. Lereszeljük a káposztát, és az olajon, fedő alatt puhára pároljuk. Ehhez adjuk a só másik felét. Egy tűzálló tálat kivajazunk, ráterítjük a még meleg puliszka egyharmadát (vigyázat: ne hagyjuk kihűlni, mert akkor megmerevedik és kenhetetlenné válik!), rátesszük a káposzta felét, megint puliszka következik, aztán megint káposzta, majd puliszkaréteggel borítjuk. Tetejére olvasztott vajat öntünk. Forró sütőben, aranyszínűre sütjük.


Puliszka

Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók:
(4 személyre)

1,5 l víz
500g kukoricadara
1 e.k. só

Elkészítése:

A vizet egy valamivel nagyobb fazékban felforraljuk a sóval. Mikor lobogva forr lejjebb vesszük a lángot, és folytonos keverés közben beleöntünk egy zacskó kukoricadarát. Pár percig keverjük, utána lefedjük, még kb. 5 percig hagyjuk főni nagyon gyenge tűzön. Elzárjuk alatta a tüzet, és lefedve hagyjuk állni legalább 10 percig. Jó, ha vastag aljú fazékban készítjük, és lángelosztót teszünk alá, mert könnyen leragad. Ez a „lusta” módszer. Az eredeti recept szerint addig keverjük, míg a puliszka el nem válik az edény falától.


Kukoricakása juhtúróval

Hozzávalók:
35 dkg kukoricadara
25 dkg juhtúró
4 szelet főtt császárszalonna
2 kiskanál zsír
2 dl tejföl

Elkészítés:
Egy liter forrásban lévő sós vízhez kevergetés mellett hozzáadjuk a kukoricadarát. Tűzálló edényt kikenjük zsírral és egy réteg kását öntünk bele majd megszórjuk juhtúróval. Majd megint kása, megint juhtúró – ahány réteget szeretnénk. Az utolsó réteg kása legyen, rajta tejföllel. 20 perc alatt megsütjük- Ezalatt lepirítunk egy kis szalonnát, melyet majd díszítésként fogunk használni. Jó étvágyat!


Tejleves gombóccal

Hozzávalók:
10 dl tej
20 dkg kukoricadara

Elkészítés:

A tejet felfőzzük majd 6 dl tejbe forrás közben elkeverjük a kukoricadarát míg be nem sűrűsödik. Vigyázzunk, nehogy megcsomósodjon! Miután összeállt, gombócokat szakítunk belőle, tányérba rakjuk és felöntjük a maradék forró tejjel.

Terméktapasztalat

Kattitntson és ossza meg velünk terméktapasztalatát!

Tetejére