Búzadara receptek

Diós gombóc

Hozzávalók:
50 g dió,
50 g korpás zsemlemorzsa,
250 g tehéntúró,
2 evőkanál búzadara,
1 zúzott fokhagymagerezd,
2 evőkanál finomra vágott friss bazsalikom,
1 felvert tojás, feketebors,

Elkészítés:
Finom porrá őröljük a diót és a zsemlemorzsát, belekeverjük a hozzávalókat és megsózzuk. Felforralunk egy nagy fazék sós vizet, és kis lángon forrásban tartjuk. A tésztából kis gombócokat formálunk, és sós vízben 3-4 percig főzzük. Négy-öt gombócnál többet ne tegyünk egyszerre a fazékba. Ha feljöttek a víz felszínére, szűrőkanállal kiszedjük és melegen tartjuk őket, míg a többi gombóc is elkészül. Kikent tűzálló edénybe rakjuk a gombócokat, tetejüket megszórjuk reszelt sajttal és grillben 3-4 percig, vagy előmelegített sütőben 200 fokon( gázsütő 6-os fokozat) 5-7 percig sütjük. forrón tálaljuk.


Spenótlepény

Hozzávalók:
fél kg friss, vagy 1 csomag mirelit spenót,
2 gerezd fokhagyma,
2 evőkanál liszt,
3 evőkanál búzadara,
2 tojás
3 dl tej,
1 kávéskanál vaj,
1 teáskanál só,
1 evőkanál olaj,

Elkészítés:
A spenótot összevágjuk, és az olajon a sóval fedő alatt puhára pároljuk. Közben a tojásokat összedolgozzuk a darával, a liszttel, és felöntjük a tejjel, majd a spenóttal elkeverjük. A kivajazott tepsire terítjük a masszát, és forró sütőben, kb. 15 percig sütjük. Köretként szervírozzuk.


Kukoricagaluska

Hozzávalók:
2,5 dl kukoricadara,
1 dl búzadara,
1 dl zsemlemorzsa,
só,
0,5 dl tejföl,
5 dkg vaj.

Elkészítés:
Egy liter vizet felforralunk, a morzsát a vajon megpirítjuk, és kis vízzel meglocsoljuk. Keverés mellett a darákat a vízbe öntjük, és addig főzzük, míg elválik az edény oldalától. Kanállal galuskát formázunk belőle, morzsába forgatjuk, tálaláskor tejföllel meglocsoljuk.


Erdélyi gombócleves

Hozzávalók:
10 dkg juhtúró,
2 dkg vaj vagy margarin,
1 tojás,
2 evőkanál liszt,
2 dl tejföl,
2 tyúkhúsleves-kocka,
1 evőkanál búzadara,
1 teáskanál ecet vagy citromlé,
1 gerezd fokhagyma,
csipetnyi cukor,
ízlés szerint só.

Elkészítés:
A gombócmasszához a tojást habosra verjük, majd összekeverjük a búzadarával, 1 evőkanál liszttel és a juhtúró felével. A masszát félretesszük. A leveshez a maradék lisztet a vajon megizzasztjuk, ezután 3 dl vízzel felengedve, folyamatos keverés közben sűrűre főzzük. Apránként felöntjük még 6 dl vízzel, és kevergetve felforraljuk. Közben beletesszük a húsleveskockákat és a zúzott fokhagymát. Ötpercnyi fővés után belekeverjük a tejföllel simára kevert megmaradt juhtúrót, és az ecettel, valamint csipetnyi cukorral és sóval ízesítjük. A félretett gombócmasszát nedves kézzel egészen apró gombócokká formáljuk, és a forrásban lévő levesbe tesszük. További 10 percig főzzük, azalatt a gombócok megfőnek.


Szardellás krokett

Hozzávalók:
fél tubus szardellapaszta,
2 db egész tojás,
2 evőkanál búzadara,
1 dl tejföl,
1 fiola kapribogyó
1 teáskanál mustár,
1 nagy,
savanykás alma,
5 dkg reszelt sajt,
mokkáskanálnyi cukor,
liszt a bundázáshoz

Elkészítés:
A tojások sárgáit kikeverjük a tejföllel, majd hozzáadjuk a búzadarát, a szardellapasztát, a félbevágott kapribogyót (levével együtt), a reszelt sajtot és a megmosott, kicsumázott, reszelt héjas almát. Annyi liszttel hintjük meg, hogy formázható, de azért ne nagyon lágy massza legyen, végül beledolgozzuk a tojásfehérjékből vert kemény habot. Nedves kézzel kroketteket formázunk belőle, és a 180 fokra felhevített olajba apránként beletéve, szép pirosra megsütjük (5-7 perc). Lecsöpögtetve tesszük ital mellé. Egyszerűen és gyorsan készíthető, olcsó vendégváró étel.


Szabógallér-leves

Hozzávalók:
1 tojás,
20-25 dkg liszt,
15 dkg füstölt szalonna,
1 fej vöröshagyma,
1 kávéskanál őrölt pirospaprika,
3 evőkanál búzadara,
só,
zeller,
zöldpetrezselyem,
lestyán.

Elkészítés: A tojásból levestésztát gyúrunk és kinyújtjuk. A szalonnát daraboljuk, kisütjük. Ebben a zsírban halványpirosra pirítjuk az apróra vágott hagymát, beletesszük a darát és a pirospaprikát. A kinyújtott tésztát ezzel a masszával ujjnyi vastagságúra megkenjük, kétszer ráhajtjuk a tésztát és a hajtások mellett, lenyomkodjuk. Derelyevágóval elvágjuk, a csíkokat pedig háromszög alakúra formázzuk. Két liter forrásban levő vízbe sót, lestyán és zellerlevelet teszünk, belefőzzük a tésztát, majd petrezselyem zölddel megszórjuk.


Aljnélküli túrós

Hozzávalók:
1 kg túró
15 dkg lágy margarin
5 evőkanál búzadara
2 evőkanál liszt
10 evőkanál kristálycukor
4 egész tojás
csipet só
reszelt citromhéj
1-2 csomag vaníliás cukor
1 mokkáskanál szódabikarbóna ( vagy fél csomag sütőpor )
Tetejére : 1 pohár tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 tojás

Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük, közepes méretű lisztezett, zsírozott tepsibe öntjük.
A tetejére valókat kikeverjük, evőkanállal rácsurgatjuk és elsimítjuk a tetején.
Forró sütőben közepes lángon szép pirosra sütjük. ( Kb. : 40 perc )


Küküllői túrós béles

Hozzávalók:
40 dkg liszt,
8 db tojás,
1 kg tehéntúró,
10 dkg mazsola,
30 dkg porcukor,
2 dkg vaníliás cukor,
4 dkg búzadara,
8 dkg vaj,
3 dkg zsemlemorzsa,
3 dl tejföl,
Citromhéj,

Elkészítés:
A liszttel, a 3 db tojással, kicsi só hozzáadásával kemény tésztát gyúrunk. A tésztát levestészta vastagságúra kinyújtjuk és derelyemetszővel kb. 12 X 12 cm-es darabokra vágjuk. Sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és jól lecsepegtetjük. Ezután a tésztát tiszta konyharuhára szedjük, és szikkadni hagyjuk. A tehéntúrót áttörjük, hozzáadjuk a 4 db tojást, és habosra keverjük. Beletesszük a mazsolát, a citrom reszelt héját, a porcukrot, vaníliás cukorral, csipet sóval ízesítjük. Végül hozzákeverünk 1/2 dl jó sűrű tejfölt és a búzadarát. Egy megfelelő nagyságú tepsit kivajazunk, és kibéleljük a kifőzött tészta felével úgy, hogy a tepsi széléről a tésztakockák lelógjanak. Meglocsoljuk olvasztott vajjal, kevés zsemlemorzsával megszórjuk, és egyenletesen rásimítjuk a túrót. A lecsüngő tésztaszeleteket visszahajtogatjuk, és a megmaradt tésztával lefedjük. Meglocsoljuk olvasztott vajjal, majd megkenjük 2 dl tejföl, 1 db tojás és kevés porcukor keverékével. Közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük.


Almás túrós béles

Hozzávalók:
A töltelékhez:
1 kg alma,
búzadara,
ízlés szerint cukor, fahéj.
A tésztához:
1 doboz tejföl,
1 doboz zsír,
1 doboz cukor,
1 csomag vaníliás cukor,
1/2 csomag sütőpor,
1 csomag
szárított élesztő, amennyi lisztet felvesz.

Elkészítés:
A tésztához valókat jól összedolgozzuk, és két cipót formálunk. Pihentetjük, közben elkészítjük a tölteléket. Az almát lereszeljük, jól kinyomkodjuk, adunk hozzá búzadarát (hogy a levét feligya) és cukorral, fahéjjal ízesítjük. A tészta egyik felét egy közepes tepsibe nyomkodjuk, megszórjuk vékonyan búzadarával és ráterítjük az almás tölteléket, majd a tészta másik felével beborítjuk. A tetejét megszurkáljuk villával, és előmelegített sütőben, közepes lángon készre sütjük. Lehet túróval is megtölteni, úgy is nagyon finom!,


Almagombóc

Hozzávalók:
fél kg alma
2 dl tej
3 db tojás
4 evőkanál porcukor
1 kávéskanál fahéj
kb. 20 dkg búzadara
6 evőkanál zsemlemorzsa
1 teáskanál olaj
csöpp citromlé
1 evőkanál fahéjas porcukkor
csipetnyi cukor

Elkészítés: Az almát meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Belekeverjük a darát, a felvert tojásokat, a tejet, a porcukrot, a fahéjat és annyi zsemlemorzsát, hogy formálható masszát kapjunk. Vizes kézzel gombócokat formálunk belőle és forrásban lévő cukros, citromos vízben kifőzzük őket. (Akkor vannak készen, amikor feljönnek a víz felszínére.) A maradék zsemlemorzsát barnára pirítjuk az olajon, és meghempergetjük benne a gombócokat. Fahéjas porcukorral meghintve, melegen tálaljuk


Túrógombócleves

Hozzávalók:
15 dkg tehéntúró,
2 csapott evőkanál búzadara,
1 tojás,
5 dkg vaj (vagy margarin),
2 tyúkhúsleves-kocka,
1 evőkanál liszt,
2 dl tejföl,
1 csokor kapor, ízlés szerint őrölt fehér bors és só.

Elkészítés:
A tojássárgát simára keverjük 2 dkg olvasztott, de már nem meleg vajjal. Csipetnyi sóval és megmosott, finomra vágott kapor felével fűszerezzük, ezután hozzáadjuk a villával vagy szitán áttört tehéntúrót és a búzadarát. Végül a kemény habbá vert tojásfehérjével is óvatosan összekeverjük. A masszát 15 percig hagyjuk pihenni, közben a maradék vajat leveses fazékban felforrósítjuk. Rászórjuk a lisztet, és folytonosan kevergetve, világos zsemleszínűre pirítjuk. Ezután az edényt a tűzről lehúzzuk, és azonnal elkeverjük benne a megmaradt kaprot. Felöntjük 3 dl hideg vízzel, és simára, csomómentesre keverjük. Még ráöntünk fél liternyi vizet, beletesszük a húsleveskockákat, és megborsozzuk. Kevergetve felforraljuk. A tejfölt kevés forró levessel egészen simára keverjük, és beleöntjük a fazékba. Ismét felforraljuk. Miközben a leves fő, a túrós masszából nedves kézzel apró (mogyorónyi) gombócokat formálunk, és a forrásban lévő levesbe óvatosan beleeresztjük. 10 percnyi főlés után a gombóckák duplájukra nőnek. Ha az összes gombóc feljött a leves tetejére, a tűzről lehúzzuk, és befedve 10 percig hagyjuk állni, csak azután kínáljuk.


Hamis túrógombóc, málnasodóval

Hozzávalók:
1,5 l tej,
2 evőkanál citromlé,
körülbelül 30 dkg búzadara,
1 teáskanál só,
4 evőkanál cukor,
3 evőkanál liszt,
2 db tojás,
1 kg friss málna

Elkészítése:
1 l tejet aludni teszünk el a citromlével (kb. 1 nap). Ha megkocsonyásodott, leöntjük róla a savót, és feltesszük főni. Lassú kevergetés közben beleszórjuk a darát, felfőzzük vele, hozzáadjuk a sót, 1 evőkanál cukrot, majd a tűzről lehúzva, fedő alatt pihentetjük. A megmaradt fél l tejet odatesszük főni, közben kikeverjük a lisztet a megmaradt cukorral és a tojássárgákkal, majd – egy kis hideg tejjel hígítva a fövő tejbe keverjük, és sűrűre főzzük. A málnát összeturmixoljuk, és a langyosra hűlt öntethez keverjük. A túrómasszából vizes kézzel gombócokat formálunk, tányérokra szervírozzuk, és gazdagon meglocsoljuk a málnasodóval.


Rántott tejbegríz

Hozzávalók:
1 liter tej,
30 dkg búzadara,
2 db tojás,
Panírozáshoz:
liszt,
tojás,
zsemlemorzsa
Sütéshez:
olaj,
1 evőkanál fahéj,
1 evőkanál cukor,
2 evőkanál porcukor,
csipetnyi só

Elkészítése:
A tejet odatesszük főni, és folytonos keverés mellett beleszórjuk a darát. Felfőzzük majd tűzről lehúzzuk és lefedjük. Ahogy kicsit kihűlt, elkeverjük benne a tojássárgákat, a cukrot és a sót. A masszát vizes gyúródeszkára terítjük kb. 2 cm vastagon, és hagyjuk kihűlni. Ekkor kockákra vágjuk és a kockákat egyenként bepanírozzuk, majd forró olajban mindkét oldalukat barnára sütjük. Fahéjas porcukorral meghintjük, és melegen vagy hidegen tálaljuk.


Kapros túrógaluska

Hozzávalók:
vaj 2 dkg
tojás 2 db
tehéntúró 25 dkg
búzadara 10 dkg
kapor 1/2 csomó

Elkészítés:
A vajat a tojásokkal simára keverjük. Hozzáadjuk az áttört tehéntúrót, a búzadarát, sóval és apróra vágott friss kaporral ízesítjük.A jól összegyúrt masszát negyedórára a hűtőszekrénybe rakjuk, majd egy evőkanál segítségével galuskákat formálunk, és forrásban lévő sós vízben kifőzzük. A leszűrt és jól lecsepegtetett túrógaluskák mellé tesszük a tűzpiros, gombás tyúkpörköltet.


Ha’lava

Hozzávalók:
10 dkg búzadara,
10 dkg vaj,
20 dkg cukor,
4 dl víz,
5 dkg dió

Elkészítés:
A vajat felolvasztjuk, és halvány barnára pirítjuk benne a búzadarát. A végén 2 percig pirítjuk benne a diót. A cukor felét karamellizáljuk, majd ráöntjük a vizet és a maradék cukrot és felforraljuk. Ha felforrt, ráöntjük a darára és addig főzzük, amíg el nem válik az edény falától. Meghűlés ellen nagyon jó.


Burgonyás knédli forró krumpliból

Hozzávalók:
80 dkg forró krumpli
40 dkg búzadara
10 dkg zsír
szalonna vagy vaj
1-2 tojás vagy csak a sárgája
fél kanálnyi só

Elkészítés:
A gyúródeszkára szórjuk a darát és bele az áttört forró burgonyát. Hozzáadjuk a tojást, a sót és összedolgozzuk tésztává. A tésztához adhatunk pirított zsemlekockákat is. Kis kerek gombócokat formázunk és kb. 15 percig főzzük őket. A kifőtt gombócokat kivesszük, szétrakjuk, vajjal, szalonnával vagy zsírral megkenjük és párolt káposztával húshoz adjuk körítésként.Ugyanebből a tésztából nagyon finom a gyümölccsel töltött gombóc.


Kapros túros lepény

Hozzávalók:
A tésztához:
4dl tej,
1 kiskanál kristálycukor,
2dkg élesztő,
60dkg finomliszt,
4ek.porcukor,
6-7dkg vaj,
2tojassargaja,
fel mokkáskanál só
A töltelékhez:
50dkg tehéntúró,
2 tojás,
4ek.búzadara,
2dl tejföl,
1cs.vaníliás cukor,
6ek.kristálycukor,
1nagy csokor kapor,
2 tojásfehérje

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk. 1 decit kimérünk belőle, a kristálycukrot beleszórjuk, az élesztőt belemorzsoljuk és langyos helyen kb. 15perc alatt megfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk a közepét kimélyítjük, a tejes élesztőt beleontjuk. Ide kerül a porcukor, az olvasztott vaj, a tojássárgája meg a só is. Dagasztani kezdjük úgy, hogy közben apránként a többi tejet is bele gyúrjuk. Akkor jó ha az edény falától elválik, közepesen kemény kelt tészta lesz belőle. Letakarva, langyos helyen kb. 45percig kelesztjük. Közben a túrót áttörjük, a tojássárgájával, a búzadarával, a tejföllel, a vaníliás cukorral és a cukorral összekeverjük. A 4 tojásfehérjét kemény habba verjük. A kaprot finomra vágjuk, a túrókrémhez keverjük, majd beleforgatjuk a tojáshabot is. A tésztát enyhen lisztezett gyúródeszkán ellapítjuk.
Egy nagy tepsit kivajazunk, a tésztát ráfektetjük. A túrós masszát a tetején elsimítjuk, végül előmelegített sütőben közepes lánggal kb. 30 percig sutjuk. 180fok. (légkeveréses sütőben 165fok) Langyosan kockára vágva tálaljuk.


Túrógombóc

Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg tehéntúró
12 dkg búzadara
4 tojás
18 dkg zsemlemorzsa (prézli)
12 dkg zsír, 8 dkg vaj
3 dl tejföl, porcukor

Elkészítés:

A túrót áttörjük, hozzákeverjük a darát, csipet sót, a tojások sárgáját és jól elkeverjük. Édesszájúak 3-5 evőkanál porcukrot is tehetnek hozzá. Ezután a kemény habbá kevert tojásfehérjéket kanállal óvatosan elkeverjük a masszában, majd 50 percig pihentetjük. Ezalatt a zsírban a zsemlemorzsát aranysárgára pirítjuk, majd kevés vajat adunk hozzá. Ezután nagy edényben sós vizet forralunk, majd vizes kézzel a masszából 4-5 cm átmérőjű gombócokat formálunk és a vízbe téve, fedő alatt, 10-15 percig főzzük.
A gombócokat szűrőkanállal a morzsába szedjük ki és meghengergetjük. Nem túl hideg tejföllel, porcukorral meghintve, esetleg baracklekvárral tálaljuk.


Darás tészta

Hozzávalók 4 személyre:
10 dkg búzadara
50 dkg metélt tészta
2 dl lekvár
só, zsír, cukor

Elkészítés:

A (széles)metélt tésztát forró (lobogó) sós, zsíros vízben kifőzzük. Ez kb. 20 percig tart – onnan lehet megtudni, kész van-e már, hogy ha a tésztát elvágjuk, nincs a belsejében fehér szín. Amíg a tészta fő, sűrűn kevergetve, zsíron vagy vajon megpirítjuk a darát. Ha egyenletesen szép pirosasbarna színű, felöntjük 1 dl vízzel, hogy kicsit megduzzadjon. Ha a tészta kész, a pirított darára leszűrjük, összekeverjük és már tálalhatjuk is.
Tetejére két-három kanál finom lekvárt és ízlés szerint porcukrot teszünk.


Császármorzsa

Hozzávalók:
25 dkg rétesliszt
25 dkg búzadara
4 tojás,
kb. 0,5 l tej
15 dkg vaj,
kevés só
15 dkg porcukor
ribizlibefőtt vagy lekvár

Elkészítés:

A lisztet és a darát a tejjel összekeverem, és fél órát állni hagyom. Ezután belekeverem a tojássárgákat, majd 5 dkg porcukorral a habnak felvert tojásfehérjéket. A masszát forró vajra öntöm, és folyamatos keverés mellett szilárd, kb. diónyi morzsákká sütöm a tésztát.
Ribizlibefőttel és porcukorral tálalom. Ribizlibefőtt helyett nem jó bármilyen gyümölcslekvár, csak pótolja a ribizli hiányát – ezt mindenki pontosan tudja, aki ette már ribizlibefőttel. Egyszerű, gyorsan elkészíthető és nagyon finom étel, bablevest, gulyáslevest vagy palóclevest követően kolosszális menüt alkot


Sült túrótorta gyümölccsel

Hozzávalók 4 főre

50 dkg túró
4 tojás
4 ek búzadara/ kuszkusz
5 dkg vaj
2 ek méz
2 ek tejföl
2 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
2 kk sütőpor
15 dkg eper / magozott meggy

Elkészítés

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat kikeverjük mézzel, tejföllel, sütőporral, langyos olvasztott vajjal, végül a túróval.
Ízesítjük vaníliás cukorral, citromhéjjal.
A masszát hozzáadjuk a csipet sóval habbá vert tojásfehérjéhez, végül beleforgatjuk a darát. (Ha kuszkuszt használunk, 3-4 ek vizet is adjunk hozzá.)
Beleöntjük egy kivajazott kapcsos formába, tetejét megszórjuk eperrel, majd tűpróbáig sütjük.

sütési hőfok: 170 °C
sütési mód: alul-felül sütés

Tetejére