Zabpehely receptek

Zabpehely leves

Hozzávalók:

150 g zabpehely
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
2 e.k. olívaolaj
1 db zellerlevél
2 csipet borsikafű (csombor)

Elkészítése:
A zöldségeket felkarikázzuk és feltesszük főni. Amint enyhén megpuhul, tegyük bele a zabpelyhet. Az olajat, a petrezselymet keverjük össze. Adjuk hozzá a sót és a borsikát. Amint az egész összefőtt, dobjuk bele a zellerlevelet, rövid idő múlva zárjuk el a lángot.


Főtt zabpehely

Hozzávalók:
1 cs gabonapehely vagy zabpehely
4 cs víz
csipet só
2 ek méz

Elkészítés:
A hozzávalókat keverjük össze egy edényben, forraljuk fel, majd alacsony lángon fedő alatt 5-10 percig főzzük, közben időnként keverjük meg. Ha megfőtt, beletesszük a mézet, majd mazsolával és olajos magvakkal dúsítjuk. Gyümölccsel együtt fogyaszthatjuk.


Zabpehely fasírt

Hozzávalók:
15 dkg zabpehely,
maradék főtt burgonya,
kevés reszelt sárgarépa,
szeletelt hagyma,
reszelt fok­hagyma,
1 szelet száraz kenyér,
zöldséglevél, só.

Elkészítés:
A zabpelyhet kevés melegvízben fél óráig áztatjuk. Ha maradt rajta víz, leöntjük, és hozzáadjuk az összetört burgonyát, az áztatott kenyeret és a töb­bi fűszert. Olajos kézzel fasírtokat formázunk, amit kissé ellapítunk. Tepsibe rakjuk és megsütjük.


Zabpelyhes póréhagymaleves

Hozzávalók:
1 kisebb szál póréhagyma, 2 evőkanál zabpehely, 5 dkg füstölt szalonna,
2 dl tejföl, 1 evőkanál citromlé, 2 tyúkhúsleves-kocka, késhegynyi
őrölt fehér bors, só.

Elkészítés:
A póréhagymát megtisztítjuk, és zöld részét levágva, félretesszük. A fehér részt felkarikázzuk. A füstölt szalonna kiolvasztott zsírjára rátesszük a hagymát, és üvegesre pirítjuk. 8 dl vízzel felöntjük. Beletesszük a leveskockákat és a borsot, majd 5 percig főzzük. Finom szitán átszűrjük. A főtt hagymát kevés lével összeturmixoljuk, ezután a lébe öntjük. Hozzáadjuk a zabpelyhet, amivel ismét felforraljuk, és további 10 percig főzzük. Végül a citromlével összekevert tejfölt beleöntjük, ízlés szerint sózzuk, és újból felforraljuk. A finomra vágott póréhagyma zöldjével meghintjük.


Egybesült búzafasírt köményes krumplival

Hozzávalók:
200g zabpehely és/vagy búzapehely, 250g száraz kenyér, 100-15 g zsemlemorzsa, 2-3 szál sárgarépa, 1kg krumpli, 5-6 db hagyma, 3-4 db alma, szezámmag, gomasszió (szezámsó), napraforgó, fokhagyma, pirospaprika, zöldpetrezselyem, köménymag, majoranna, bors

Elkészítés:
A száraz kenyeret beáztatjuk, majd a zabpehellyel, az olajosmagokkal, a fokhagymával és az ízesítő anyagokkal összekeverjük, belereszeljük a sárgarépát. Annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy jól formálható masszát kapjunk. Minimum fél órát állni hagyjuk, majd formázzuk és tepsibe rakjuk, körbe hámozott, negyedbe vágott krumplikat, hagymát és almakát teszünk. Meghintjük köménnyel, majorannával, borssal, szezámsóval és kevés olajjal meglocsoljuk. Előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten kb. 90 percig sütjük. Ha nagyon kiszáradna takarjuk le alufóliával.


Zabpelyhes napraforgós kenyér

Hozzávalók:
4 csésze forrásban lévô víz
3 teáskanál só
3 csésze zabpehely
4 dkg élesztő
3 csésze langyos víz
2 evőkanál méz
1/2 csésze datolya
1/3 csésze forró víz
2 csésze mazsola
1 csésze napraforgó
3 evőkanál simaliszt
6-7 csésze teljes kiőrlésű liszt

Elkészítés:
Keverjük össze a 4 csésze vizet, a zabpelyhet, sót, és hagyjuk 1 órát pihenni. Futtassuk fel az élesztőt, mézet, és 3 csésze langyos vizet. Áztassuk be a datolyát az 1/3 csésze forró vízbe, majd utána turmixoljuk össze a kettőt. Keverjük össze az összes hozzávalót, és dagasszuk ki jó alaposan és hagyjuk 10 percet pihenni. Formáljunk belőle 4 cipócskát, és hagyjuk, hogy megkeljenek. Süssük nagy lángon 10 percig, majd 180 fokon 45 percig.


Babcsírafőzelék

Hozzávalók:

3-4 csésze babcsíra
1 sárgarépa
2 szem krumpli
1 fej vöröshagyma
1 póréhagyma
1/4 zeller
3 ek. olíva olaj
ízlés szerint paprika
fokhagyma

2 dl. szójajoghurt vagy szójatejföl
1-2 csésze pirított zabpehely.

10-15 percig főzzük, vagy pároljuk a babcsírát, azután félretesszük. A répát, a vöröshagymát és a krumplit kockára vágjuk, a póréhagymát vékony szeletekre. Olajon puhára pároljuk a zöldségeket, majd összekeverjük a már kész babcsírával. Ízlés szerint fűszerezzük, fedő alatt még pár percig pároljuk. Habarást készítünk: a szárazon vagy akár olajon megpirított zabpelyhet a joghurttal vagy tejföllel összekeverjük, és behabarjuk a főzeléket. Azonnal fogyaszthatjuk.


Burgonyaleves zabpehellyel

Hozzávalók:

20 dkg burgonya
8 dkg vegyes zöldség
1,5 dl víz

3 dkg zabpehely
2 evőkanál olaj
2 dkg liszt
1 kiskanál pirospaprika
Petrezselyemzöld

Kockára vágjuk a burgonyát, a zöldséget, és forró vízben főzni kezdjük. Amikor a burgonya félig megfőtt, beletesszük a zabpelyhet. Az olajból és a lisztből rózsaszín rántást készítünk, beletesszük a pirospaprikát, majd felengedve a leveshez adjuk, és jól elfőzzük. A kész levest petrezselyemzölddel ízesítjük.


Édes zabkása

Hozzávalók:

2 csésze zabpehely
50 g mazsola
2-3 dl szójatej
árpaszirup vagy méz
csipet só

Tegyük a zabpelyhet egy vastag falú edénybe. Tegyük a tűzre, és kevergetve pirítsuk, amíg illatozni kezd. Öntsünk rá kb. 4 csésze vizet, tegyük bele a mazsolát és a sót, fedjük le. Kevergetve főzzük puhára és adjuk hozzá a szójatejet, az édesítőt. Aszalt szilvával, friss gyümölccsel tálaljuk.


Császármorzsa gyümölcsös öntettel

Hozzávalók:

120 g kukoricadara
80 g tönkölydara
80 g zabpehely
40 g méz
120 g bio meggylekvár (vagy más lekvár vagy friss gyümölcsök)
Olaj

Kukoricadarát, a tönkölydarát, a zabpelyhet az olajban pirítjuk, hozzáadjuk a mézet, és egy kevés vizet. Alaposan összekeverjük, majd a tűzről levéve fedő alatt duzzasztjuk. A kész morzsát lekvárral, vagy gyümölcsökkel tálaljuk.


Zabpelyhes almás süti mikróban sült almával

Hozzávalók:
Személyenként 1 alma + 1 alma a sütibe, 1 pohár kefir, fél pohár hidegen sajtolt olaj, 1 pohár gyümölcscukor (elég kevesebb is), 1 pohár zabpehely, 1,5 pohár teljes kiőrlésű liszt, méz, fél csomag sütőpor

Elkészítés:
Az egyik almát meghámozom és kis kockákra vágom. A többi almát megszúrkodom, mézzel meglocsolom és mikróba rakva 2 percig sütögetem. Villával megszurkálva látni ha kész.
A sütihez valókat összekeverem a feldarabolt almával egy mikrózható műanyag tálban, és ebben a tálban berakom a mikróba 6 percre. Akkor jó, ha a közepe is megsült (néha felpúposodik a közepe, főleg ha nagyobb adagos sütök)


Zab szelet

4 csészére való zabpelyhet, 2 csésze vízben áztatunk néhány órán át, egy reszelt kis hagyma jön bele egy reszelt petrezselyem gyökér, 3 nyers reszelt sárgarépa, só, paprika, mindent jól összevegyíteni és kis szeleteket formálni, biomargarinban kisütni. Nyáron zöldség helyett zöldborsót lehet venni.


Gofri vega módra

Hozzávalók:
2 dl víz
2 cs zabpehely
¼ tk tengeri só
5-6 ek kukoricaliszt
1-2 db banán vagy őszibarack
1-2 ek kókuszreszelék
1-2 ek mazsola
½ ek földimogyoró
1-2 ek karobpor (elhagyható)

Elkészítés:
A hozzávalókat összeturmixoljuk, hogy sűrű masszát kapjunk. Gofrisütőben vagy palacsintasütőben sütjük. Kisütve a fagyasztóban tárolhatjuk.


Granola

Hozzávalók:
1 cs magozott datolya
2 érett banán
½ cs víz
1 ½ tk só
9 cs zabpehely
1 cs kókuszreszelék
½ cs napraforgó mag

Elkészítés:
Az első 4 hozzávalót turmixoljuk össze nagyon krémesre. A zabpelyhet, a kókuszt és a napraforgómagot keverjük össze egy nagy tálban és öntsük rá a turmixot. Kb. 1 cm vastagon terítsük szét egy tepsiben és lassú tűzön 20-30 percenként kavargatva kb. 90 percig süssük, míg aranybarna nem lesz. Majd kapcsoljuk ki a sütőt és, hagyjuk benne a granolát, hagy száradjon ki teljesen. De bent hagyhatjuk a sütőben a leggyengébb fokozaton bekapcsolva egészen reggelig. Reggelre a granola tökéletes lesz így, és kevergetni sem kell. Légmentes műanyag dobozban tároljuk.


Borjúszelet borjú nélkül

Hozzávalók:
15 dkg zabpehely ,
2 db sárgarépa,
1 fej vörös­hagyma,
1 ek. szójaszósz,
fél pohár víz,
2 ek. szezámmag,
só,
tejföl.

Öntsük rá a zabpehelyre a vizet és hagyjuk puf­fadni 30 percig. Majd adjuk hozzá a hagymát, a re­szelt sárgarépát, a szójaszószt, a szezámmagot, egy kevés vegan tejfölt és a sót. Kis lepényeket formázunk belőle, és olajjal kikent tepsire rakva pirosra sütjük.


Vegan-Burger

Hozzávalók:
3,5 csomag zabpehely,
1 fej karikára vágott vöröshagyma,
¼ csésze szójaszósz,
½ csésze napraforgó darálva,
kevés őrölt kömény,
fokhagyma,
1 ek. sörélesztő pehely,
3 csésze víz ,
zöldséglevél,
apró kockára vágott paprika.

Elkészítés:
Az egészet jól összekeverve 15 percig főzzük, amikor kihűlt, pogácsákat formálunk belőle, és vé­konyan olajozott tepsibe téve sütőben megsütjük.


Krémes napraforgó

Hozzávalók:
1 és 1/4 csésze napraforgó,
3/4 csésze zabpehely,
2 csésze víz,
1/4 csésze citromlé,
1 kk. só,
2-3 kk. kukoricakeményítő,
4-5 gerezd fokhagyma,
1 fej vöröshagyma,
pirospaprika,
ételízesítő

Elkészítés:
A vöröshagymát vízben megpároljuk, a többi hozzávalót összeturmixoljuk, majd a hagymával összefőzzük. Értékes tápanyagokat és kalciumot tartalmaz. Hűtőbe téve szeletelhetővé válik. Sörélesztőpelyhét is adhatunk hozzá, ettől sajtra em­lékeztető íze lesz.


Gyümölcsös főtt müzli

Hozzávalók:
3 cs forró, főtt zab- vagy gabonapehely (árpa-, zab-, rozs-, búzapehely, vagy köles)
½ cs olajos mag
½ cs kókuszreszelék
½ cs szárított gyümölcs
2 cs vegyes gyümölcs
Elkészítés:
A hozzávalókat jól elkeverjük, és melegen fogyasztjuk.


Tofu&Burgonya fasírozott

Hozzávalók:
1 csésze tofu,
3 ek. olívaolaj,
1 dl víz,
2 ek. friss bazsalikom,
1 csésze reszelt krumpli,
1 csésze reszelt vöröshagyma,
¼csésze friss, aprított petrezselyem,
1 kk. só,
1 gerezd fokhagyma,
¼ csésze zabliszt (zabpelyhet a turmixgépben lisztté mixelni),
4 ek. élesztőpehely.

Elkészítés:
A tofut, az olívaolajat és a vizet a turmixgépben összemixeljük. A többi hozzávalóval egy tálban összekeverve kis fasírtot formázunk és olajozott. tepsin 180°C-on 25 percig, majd megfordítva még további 25 percig sütjük.


Zabpelyhes palacsinta

30 dkg zabpehely
2 db tojás
1 csipet só
a tk cukor
3 dl tej
2 dl szénsvas ásványviz

Összekeverni,úgy sütni mint a búzalisztes palacsintát. Nagyon gyenge, finom tésztája lesz. Bármivel adható.
Zabkorpás almáspite

– 25 dkg zabkorpa
– 25 dkg zabpehely
– 4 evőkanál búzakorpa
– 10 dkg light vaj
– 2 citrom reszelt héja
– fahéj
– édesítő (ki hogy szereti)
– 2 tojás
– 2 dl tej
– 4 reszelt alma (bele)
– 4 hámozott kockázott alma (közé)

A zabkorpát zabpelyhet és a búzakorpát egybekeverjük, hozzá adjuk az édesítőt, 2 reszel citrom héját az megolvasztott vajat, a tojásokat és a reszelt almákat összekeverem. Beleöntök a tejet is (lehet picit langyos. Jól összekutyuljuk. Ne várjátok, hogy egy folyós massza lesz belőle, az a jó ha nem folyik.
Mivel én csak egy fele adagot csináltam egy kör alakú tortaformát vettem (de amúgy a null adagolásból egy nagy tepsis adag lesz), azt kikentem, elosztottam ketté a masszát, az egyik felét folyamatosan belenyomkodtam a formába, erre rászórtam a felkockázott almákat, jó sok legyen, ha kevés a 4 , több is lehet, ki, hogy szereti, majd megszórom az almát édesítővel és fahéjjal…ne sajnáljuk, legyen fini íze. És ezután beterítjük a maradék massza másik felével, szépen folyamatosan rányomkodjuk,hogy mindenhova jusson! Majd Be a sütőbe és 180 fokon fél óráig sütjük. Ha esetleg a vége felé megnézitek és a zab, még mindig nem elég puha , öntözzétek meg egy pici tejjel, az itteni zab picit más szerintem…de lehet, hogy tökéletes lesz nektek is… Majd ha letelt a fél óra nem muszáj, de meg lehet kenni egy pici cukormentes lekvárral, majd 5 percre visszadugni a sütőbe….és kész


Túrógombóc diétásan

1 l tej
25 dkg zabpehely
10 dkg zabkorpa
10 dkg búzakorpa
50 dkg zsírszegény túró
só, édesítő – ízlés szerint

A tejet fel forraljuk késhegynyi sóval és hozzáadom a zabpelyhet és a zabkorpát. Hagyom kihűlni, addig megdermed. Kiteszem egy nagy tálba és hozzákeverem a túrót. Apró olajon megpirítom a búzakorpát és nedves kézzel gömböket formálok, amiket azonnal a pirított zabkorpába forgatok. Picit még hagyom a lángon, de már betakarva fedővel, hogy átmelegedjen. Szervízeléskor tejfelt teszek rá, ehető sósan és édesen is. (Édesítővel.)


Graham-kenyér búzacsírával házilag

Az adaghoz szükséges alapanyagok, összetevők, mennyiségek

1 kg grahamliszt
10 dkg búzacsíra
10 dkg kukoricaliszt
10 dkg zabpehely
1 dkg élesztő
1 dkg só
1 evőkanál lenmag
5 dkg napraforgóolaj
1 dkg méz

Az élesztőt mézes, langyos vízben megkelesztjük. A zabpelyhet kávédarálón megőröljük. Ezután a különböző liszteket a búzacsírával, a sóval és a lenmaggal jól összekeverjük. Az élesztőt ráöntjük a lisztre, a langyos vízzel alaposan eldolgozzuk, és közben hozzáadjuk az olajat. Az így elkészült tésztát tálban 3-4 órán át langyos helyen megkelesztjük. Ez idő letelte után kiolajozott tepsibe tesszük, 30 percig pihentetjük, és közepesen meleg sütőben sütjük kb. 45-50 percig. Ha kész, a tepsiből óvatosan a kenyérvágó deszkára borítjuk és tiszta konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni


Gyümölcsös müzlialap

Hozzávalók:
20 dkg zabpehely,
20 dkg szójapehely,
15 dkg búzakorpa,
5 dkg kókuszreszelék,
10 dkg dióbél,
10 dkg mazsola,
5 dkg (mag nélküli) aszalt szilva,
5 dkg csipkebogyóhús,
5 dkg aszalt sárgabarack,
5 dkg aszalt meggy.


Magos müzlialap

Hozzávalók:
25 dkg zabpehely,
20 dkg szójapehely,
15 dkg árpapehely,
10 dkg búzacsíra,
5 dkg dióbél,
5 dkg földimogyoró,
5 dkg mandula,
5 dkg héj nélküli tökmag,
5 dkg napraforgómag,
5 dkg szezámmag.


Narancsos müzli

Hozzávalók:
4 evőkanál zabpehely,
4 evőkanál búzapehely,
4 teáskanál szójapehely,
4 narancs.
4 evőkanál narancslé,
4 dl kefir,
2 evőkanál méz,
1 evőkanál kókuszreszelék.
A gabonát és a kókuszreszeléket tálba szórom, majd a narancslevet, a mézet meg a kefirt ráöntöm. Jól összekeverem. A meghámozott narancsokat felkarikázom, és a karikákat kis kockákra vágva keverem bele a müzlibe. Egyórányi pihentetés után tálalom.

Terméktapasztalat

Kattitntson és ossza meg velünk terméktapasztalatát!

Tetejére