Bulgur receptek
Lencsés bulgur pilav
Hozzávalók 6 főre
fél pohár lencse (1 pohár = 2,5 dl)
1 pohár durvaszemű bulgur
1 nagy fej hagyma
3 paradicsom
2 tv paprika (vagy 1 tv és egy zöld erős hegyes paprika)
fél dl paradicsompüré
3-4 ek olíva-/napraforgó olaj
1 kk pirospaprika
fél húsleveskocka (elhagyható)
csipet bors
só
Elkészítés
A megmosott lencsét 15 perc alatt kb. 3-4 pohár vízben előfőzzük, majd leszűrjük.
Az olajon elkezdjük pirítani a hagymát, majd pár perc múlva jöhet hozzá a kis falatnyi darabokra vágott paprika, ismét pár perc múlva a hámozott és nagyobb kockákra vágott paradicsom és a paradicsompüré.
Az így előkészített lecsós alaphoz hozzátesszük a megmosott és lecsepegtetett bulgurt, a lencsét, hozzáöntünk kb. 2,5 pohár vizet. Ízesítjük pirospaprikával, borssal (húsleveskockával), sóval.
Néha-néha megkeverjük, majd ha felforrt, tetővel lezárjuk, és kis lángon további kb. 20 percig főzzük. Ezután a lángot elzárjuk, és még 10 percig pihenni-dagadni hagyjuk.
Lencse sólet
Hozzávalók 12 főre
500 g lencse
1 közepes fej vöröshagyma
1 bögre bulgur
1 db füstölt marhanyelv
3 gerezd fokhagyma
1 db babérlevél
6 db tojás
olaj
pirospaprika
só
Elkészítés
A lencsét is és a marhanyelvet is beáztatjuk, úgy egy fél napra.
A marhanyelvet a fokhagymával, a babérlevéllel és a sóval, bő vízben, lassú tűzön kb. 2-3 óra alatt puhára főzzük. A vízből kivéve kicsit hűlni hagyjuk, lehúzzuk a bőrét és nagyobb darabokra vágjuk.
A tojásokat keményre főzzük és megpucoljuk.
A vöröshagymát kevés olajon üvegesre pároljuk, majd megszórjuk kevés pirospaprikával. Felengedjük vízzel (a nyelv főzőlevét is bele tehetjük, de akkor óvatosan sózzuk!) és belekeverjük a jól átmosott, lecsepegtetett lencsét és a bulgurt (helyette árpagyöngyöt is használhatunk).
Beletesszük a keményre főzött tojásokat és a főtt nyelvet, és alufóliával letakarva a sütőbe tesszük.
A sütő lángját nagyon kicsire állítjuk (egyszerű, ha az elzárás felé csavarjuk a csapot) és kb. 3 óráig sütjük-pároljuk.
Nagy adag tejföllel meglocsolva tálaljuk.
Bulgur saláta
Hozzávalók 4 főre
40 dkg nagyszemű bulgur
8 dkg mentalevél
1 csokor petrezselyem
2 citrom
1 vöröshagyma
1 dl extra szűz olívaolaj
4 paradicsom
3 dl víz
2 tk darabos tengeri só
1 tk tengeri só
1 tk fahéj
Elkészítés
Bulgur előkészítése:
A bulgurt hőálló edénybe öntjük, ami lezárató.
A 3 dl vizet felforraljuk 1 teáskanál sima sóval, majd nyakon öntjük vele a bulgurt.
Rátesszük az edény tetejét, és nagyjából 15 – 20 percig hagyjuk, hogy megszívja magát. (Ha a víz túl sok lenne, akkor óvatosan le lehet önteni a felesleget. Ha túl sok, akkor az öntethez egy kevés vizet adva lehet pótolni.)
Az öntet elkészítése:
A mentalevelet és a petrezselymet a darabos tengeri sóval mozsárban összetörjük, majd egy nagyobb edénybe tesszük.
Apró kockákra (1/2 cm) vágjuk a paradicsomot.
A vöröshagymát minél apróbbra vágjuk fel.
Hozzáadjuk az olívaolajat, a 2 citrom levét, a kockára vágott paradicsomot, a felaprított vöröshagymát és a fahéjat, a mentás tengeri sóhoz, és alaposan összekeverjük.
Állni hagyjuk 10 percet, hogy az ízek összeérjenek.
A saláta elkészítése:
A bulgurt és az öntetet összekeverjük, alaposan összeforgatjuk, és betesszük a hűtőbe.
4-5 óra pihenés után tálaljuk.
Minél többet pihen, annál jobban összeérnek az ízek!
Bulgur saláta – sprotnival
Hozzávalók 4 főre
4 csésze bulgur
2 kicsi fej lilahagyma
2 paradicsom
2 ek napraforgóolaj (hidegen sajtolt)
3 ek balzsamecet
2 doboz sprotni
kevés őrölt bors
4 csemegeuborka
1 csésze= 1 dl
Elkészítés
A bulgurt 6 csésze forró vízbe öntjük, hagyjuk felforrni majd lefödjük.
A hőforrást elzárjuk, 20 percig a gőzben hagyjuk.
A halkonzervről az olajat leszűrjük, de aki napraforgóolaj helyett ezt szeretné felhasználni, ne öntse le.
A lilahagymát felkarikázzuk, a balzsamecetet rálocsoljuk.
A paradicsomot forró vízbe dobjuk, a héját lehúzzuk és feldaraboljuk.
Az uborkát kicsi darabokra vágjuk. Ez idő alatt a bulgur elkészül, így az összetevőket egy nagy salátástálban összekeverjük