Hántolt árpa receptek

Székelykáposzta – Vega módra

Hozzávalók:

1 kg savanyú káposzta,
1/2 csomag szójakocka,
1/2 kg hántolt árpa,
ételízesítő,
só (tengeri)
olaj,
pirospaprika

Elkészítés:
A hozzávalókat külön-külön megfőzzük (az árpát érdemes előző este beáztatni). Amikor mind meg puhult, összefőzzük, befűszerezzük ételízesítővel, ten­geri sóval. A végén olajat és pirospaprikát teszünk bele.


Zöldséges árpa leves

Hozzávalók:
– 1 maréknyi hántolt árpa
– 2 szál sárgarépa,
– 2 szál szárzeller,
– 2 szál újhagyma,
– 3 db zsályalevél,
– 3 evőkanál olívaolaj,
– 1 db „Gemüzebrühe” (salzarm),
– 1 csipet borsikafű,
– Shoyu
– szűrt víz

Elkészítése:
– Egy fazékban melegítsük fel az olívaolajat, adjuk hozzá a felkarikázott újhagymát és a zsályalevelet, pároljuk pár percig.
– Öntsük fel másfél liternyi vízzel, adjuk hozzá a zöldségleveskockát, borsikafűvet és az árpát.
– Lassú lángon főzzük tovább.
– Ha az árpagyöngy megpuhult, tegyük hozzá a felkarikázott sárgarépát és a felszeletelt zellerszárat.
– Főzzük még további pár percig, majd tálalhatjuk.
– Tetejét frissen reszelt tormával szórhatjuk meg.


Csalános árpakása

Hozzávalók:
– 200 g hántolt árpa,
– 200 g frissen szedett, zsenge csalánhajtás,
– 2 db hagyma,
– 1 ek Shoyu,
– olívaolaj,
– szűrt víz

Elkészítése:

– Az előkészített (megmosott, áztatott) árpát 3x-os vízben feltesszük főni.
– Közben kevés olajon pároljuk meg az apróra vágott hagymát, és adjuk hozzá a csalánleveleket, kíméletesen pároljuk meg.
– Ha megfőtt az árpa öntsük rá a hagymás csalánra és keverjük össze, ízesítsük.
– Levéve a tűzről kb. tíz percig pihentessük, hagyjuk egy kicsit összeérni.


Bácskai árpás szejtán
(rizses hús helyett)

Hozzávalók:
– 30 dkg előző este beáztatott árpa,
– 20 dkg szejtán,
– 1 fej vöröshagyma,
– 2 gerezd fokhagyma,
– 2 db zöldpaprika,
– 3 db szárított paradicsom,
– 20 dkg zöldborsó,
– kömény, majoránna, pirospaprika, borsikafű, Shoyu, olívaolaj

Elkészítése:
– A hagymát az olajon pároljuk meg, majd tegyük rá az apróra vágott zöldpaprikát, a zöldborsót és pároljuk tovább.
– Ha a borsó már majdnem puha, jöhet a szejtán, mely szintén kap néhány percet.
– Ha ezzel is megvagyunk, a paradicsomot is tegyük a lábasba, némi vízzel lazítsuk, és kicsit forraljuk össze.
– A külön megfőzött árpát is tegyük hozzá, fűszerezzük a fenti felsorolásból nekünk tetszőkkel (lehetőség szerint mindegyikből tegyünk bele), egy kicsit melegítsük össze és gyakorlatilag kész is.
– Aki szereti a fokhagymát, az tálalás előtt tegye bele az apróra vágott vagy zúzott fokhagymát, úgy jellegzetesebb az íze.

Terméktapasztalat

Kattitntson és ossza meg velünk terméktapasztalatát!

Tetejére