Barnarizs receptek

Kínai sült rizs

Hozzávalók:
(6 személyre)

4 pohár főtt barnarizs
30 dkg tofu
2 db hagyma
2 db sárgarépa
2 db zellerszár
0.25 pohár olaj
0.25 pohár szójaszósz

Elkészítése:

1 csomag tofut zúzzunk össze, hogy túrószerű legyen, vagy vágjuk apró darabokra. A hagymát vágjuk apróra, a sárgarépát gyufaszálra, a zellerszárat vékony darabokra. Egy nagy wokban, vagy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat. Dobjuk bele a hagymát, kevergessük pár másodpercig, dobjuk rá a zöldségeket, ezeket is forrósítsuk át. Jöhet rá a tofu. Kb. 10 percig süssük közepesen magas lángon. Közben kevergessük. Locsoljunk rá kb. negyedpohárnyi szójaszószt. (Vigyázat: sokféle szójaszósz van – inkább apránként adjuk hozzá, és kóstoljuk meg.) Keverjük hozzá a főtt barnarizst. Adhatunk hozzá apróra vágott újhagymát, korianderzöldet. Az eredeti kínai sült rizs, tojással készül – ezt helyettesítjük tofuval.


Zeller – olasz módra

Hozzávalók:
1 db zellergumó,
10 dkg barnarizs,
10 dkg dióbél,
3 db paradicsom, só,
kapor.

Elkészítés:
Az apró kockára vágott zellert megfőzzük, külön s6s vízben pedig a barnarizst. Egy tűzálló tálat ki­olajozunk, rétegesen rakjuk bele a zellert és a rizst. Ráöntjük az összetört paradicsomokat, megszórjuk a dióbéllel és egy kevés kaporral. Sütőben megsüt­jük.


Barnarizs

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók:
(4 személyre)

1 pohár barnarizs
2.5 pohár víz

Elkészítése:

Jól mossuk meg a rizst és szűrjük le. Rakjuk egy lábosba (lehetőleg vastag falúba), aminek szorosan záró fedője van. Adjunk hozzá 2,5-szeres mennyiségű vizet, és ízlés szerint sót. Ha gázon főzünk tegyünk alá lángelosztót. Forraljuk fel, vegyük vissza a lángot, hogy épp csak forrjon. Tegyük rá a fedőt, és nagyon alacsony tűzön (hogy épp csak forrjon) főzzük kb. 45 percig. Közben ne vegyük le a fedőt.


Barnarizs mandulával

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók:
(5 személyre)

0.5 kg barnarizs
1,5 pohár mandula

Elkészítése:

A rizst átválogatom és alaposan megmosom. (Szódabikarbónás vízzel kevergetem kicsit, aztán folyóvíz alatt leöblítem.) 2,5-szeres mennyiségű vízben egy vastag falú lábasban lángelosztón felteszem főni. Megsózom. Mikor felforr egészen kicsire veszem a lángot és fedő alatt főzöm kb. 1 órát. Így kicsit ragadós lesz – de biztosan megpuhul, és elfődögél magában, nem kell foglalkozni vele. A mandulát apróra vágom egy nagy késsel. Száraz serpenyőbe rakom, rakok hozzá egy kis sót, és állandóan kevergetve pirítom – csak addig, míg illatozni kezd. Hozzákeverem a főtt rizshez, és kész. Természetesen fehér rizzsel is lehet készíteni. Fehér jázmin rizzsel ünnepi köret.


Barnarizs leves

Hozzávalók:

10 dkg barnarizs
10 dkg sárgarépa
1 db póréhagyma
1 db uborka
1 db paradicsompaprika
2 db savanyú alma
1.25 l víz
2 e.k. olaj
4 e.k. cukormentes (!) szójaszósz
(Tamari szójaszósz a neve ennek a fajtának)
1 m.k. őrölt gyömbér
2 e.k. petrezselyem

Elkészítése:

A barnarizst megfőzzük. Közben a megtisztított sárgarépából hosszanti irányban, körben éket vágunk úgy, hogy azt karikára szelve virágmintákat kapunk. A póréhagymát 12 cm vastag szeletekre vágjuk. Az uborkát meghámozzuk, hosszában négy részére, majd összefogva karikára vágjuk. Az almát negyedeire vágjuk, majd újra hosszában félbevágjuk a negyedeket is. Az olajat felhevítjük, hozzáadjuk a sárgarépát, hagymát és kis lángon enyhén megpirítjuk. Hozzáadjuk a maradék zöldséget, almát és 2-3 pedig tovább pirítjuk. A zöldségeket a már majdnem főtt barnarizshez adjuk úgy, hogy egyszerre puhuljon meg minden hozzávaló. Fűszerezzük szójaszósszal és gyömbérrel (vagy köménymaggal), tetejére tálaláskor apróra vágott petrezselyem zöldet szórunk.


Töltött szőlőlevél

Hozzávalók:

30 dkg szőlőlevél
25 dkg szezámmag
2 e.k. fokhagyma granulátum
2 db citrom
2 e.k. paprikapüré
3 e.k. ételízesítő
1 e.k. kurkuma
1 t.k. rozmaring
2 dl olívaolaj
0.5 kg barnarizs

Elkészítése:

A szőlőleveleket forrázzuk le, hogy megpuhuljanak. A barnarizst, ha megmostuk csöpögtessük le, és szárazon pirítsuk meg. A szezámmag kivételével adjuk hozzá a többi összetevőt, és öntsük fel háromszoros vízmennyiséggel. Az olívaolajat turmixoljuk el a citrom levével a fokhagymával, és 1-2 dl vízzel, majd ezt is tegyük hozzá. Főzzük meg, majd keverjük hozzá a szárazon megpirított szezámmagot, várjunk addig, míg egy kicsit kihűl és könnyebben dolgozhatunk vele. A szőlőleveket egyenként terítsük ki és a közepére rakjunk 1 kanálnyi fűszeres rizst. Először a felső szélét hajtsuk rá, majd a két szélét, és azután tekerjük fel. Rakjuk egymás mellé szép sorban a tekercseket egy tepsibe, és a tetejüket locsoljuk meg a citromos, olajos, fokhagymás öntettel. Tegyük a sütőbe, és 15 perc alatt süssük át.


Rizstej

Hozzávalók:

1 kg barnarizs
7.5 l víz

Elkészítése:

1 kg rizst kb. 2,5-szeres vízzel felteszünk főni. Amikor a víz tejszerű állagú lesz (kellően sűrű, fehéres-barnás színű), akkor leöntjük a rizsről, és új vizet öntünk a rizsre, majd továbbfőzzük. Mindezt addig ismételjük, míg a rizs „ad tejet”. Egy kiló rizsről 3 óra alatt körülbelül 3-4-szer tudunk vizet cserélni, és összesen körülbelül 1,5-2 liter rizstej nyerhető így. A végén a rizst szitán átnyomkodhatjuk, és ezzel is nyerhetünk még egy kis sűrű rizstejet. A megmaradó rizs sokféle célra felhasználható, kiváló alapanyag például pudinghoz!


Rizskehely

6 személyre

Hozzávalók:

120 g barnarizs
1/2 l víz
csipet só
citromhéj
1-2 ek. méz
1/4 kg ananász vagy ananászbefőtt
1/4 kg meggy
Vaníliapor
10-10 dkg kesudió
magféleségek (dió, mogyoró, napraforgó)

A rizst vízben puhára főzzük, ízesítjük vaníliával, citromhéjjal, sóval, és mézzel, majd hagyjuk kihűlni. A rizs egyik részét az ananászdarabokkal és a 10 dkg kesudióval turmixoljuk el, a másik részét pedig a meggyel és a kesudióval. Poharakba töltve egymásra rétegezzük a kétféle rizspudingot, magvakkal díszítjük.
Édes rizskocka

30 dkg barnarizs
20 dkg sütőtök
15 dkg áztatott mazsola
4 dl rizstej
Méz
Fahéj
Vaníliarúd

A barna rizs éjszakára beáztatjuk, másnap feltesszük főni a rizstejben, belerakunk egy kis darab valódi vaníliarudat is. Amikor a rizs már majdnem elfőtte a levét, vizet öntünk rá, amit addig adagolunk folyamatosan, míg a rizs meg nem puhul. Ekkor levesszük a tűzről, kivesszük belőle a vaníliarudat, majd hozzákeverjük az apróra vágott sütőtököt, ízlés szerinti mennyiségű mézet, a beáztatott mazsolát és egy kevés fahéjat. Kikent tepsiben, előmelegített sütőben, közepes lángon sütjük. Felkockázva, esetleg valamilyen édes öntettel tálaljuk.


Egybesült lencsefasírt

Hozzávalók:

1 1/2 csésze főtt lencse
1 1/2 csésze főtt barnarizs
1/2 csésze finomra vágott hagyma
1 teáskanál só
2 evőkanál szójaszósz
1 csésze durvára darált mandula

Keverjük össze fakanállal az összes hozzávalót. Öntsük kiolajozott, és zsemlemorzsával megszórt tepsibe, 30 percig lefedve, és további 30 percig kitakarva süssük.


Burger

2 csésze barnarizs megfőzve
fél csésze tofu
1 közepes hagyma finomra vágva
2 szál újhagyma aprítva
1 tk. őrölt szezámmag
1 csomag petrezselyem
1-2 gerezd fokhagyma
1 ek. olíva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)
só, bors, vegamix ízlés szerint

Nyomkodjuk szét a tofut villával, adjuk hozzá az áttört fokhagymát, majd keverjük össze a rizzsel és a többi hozzávalóval. Nedves kézzel formáljunk belőle pogácsákat, és kevés olajon süssük azt ropogósra.


Rizses lencse

Hozzávalók:

1 csésze barnarizs tisztítva, megmosva
1 csésze lencse tisztítva, megmosva
1 fej vöröshagyma karikára vágva
2-3 babérlevél
2 ek hidegen sajtolt olaj
2 csipet só

A rizst 2 csésze vízben feltesszük főni, enyhén sózzuk. A lencsét egy külön edényben 4 csésze vízben, a babérlevéllel együtt megfőzzük. Amikor a rizs már majdnem kész, a lencsével összekeverjük, és együtt készre főzzük. A hagymakarikákat olajban megpirítjuk, és tálaláskor a tetejére rakjuk.


Csicseriborsós barna rizs paradicsommártással

1 csésze csicseriborsó
1 csésze barnarizs
1 kis fej hagyma
1 csésze sűrített paradicsom
1 tk. barnarizs-liszt
2 ek. olíva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)
só, bazsalikom, petrezselyem, vegamix, (1 szem Stevia)

A csicseriborsót és a rizst éjszakára beáztatjuk. A barna rizst, az apróra vágott hagymával, vegamixel és a 2 kanál olajjal, lassú tűzön, lefedve, 2.5 csésze vízben megfőzzük. A csicseriborsót friss vízben, só nélkül megfőzzük, sót csak a végén teszünk bele. Ha elkészült, a barna rizzsel összekeverjük. Kis olajon barnarizslisztet pirítunk (figyelem! Gyorsabban pirul, mint a sima liszt), majd kevés vízzel felöntjük, simára keverjük, hozzáöntjük a paradicsom sűrítményt, fűszerezzük só, bazsalikom, petrezselyem (ha édesebbet szeretnénk, 1 szem stevia) és a borsós rizsre öntjük, friss petrezselyem darabokkal tálalhatjuk. Ha túl sűrű, önthetünk hozzá még egy kis vizet.

Megjegyzés: paradicsommártás helyett tálalhatjuk valamilyen főzelékkel, vagy friss paradicsommal, és zöldségekkel is.


Töltött káposzta

Hozzávalók:

50 dkg savanyú káposzta
8 közép nagyságú káposztalevél
30 dkg barnarizs
30 dkg szójagranulátum
12 dkg reszelt vöröshagyma
1 fokhagyma
Olaj
1 kk. pirospaprika

Borsika
vagdalthús-fűszerkeverék
Szójatejföl

A barnarizst előző este beáztatjuk, majd megfőzzük. A szójagranulátumot sűrű, fűszeres vízben, szintén egy éjszakára beáztatjuk. Másnap a szójagranulátumról leöntjük, majd kinyomkodjuk a levet. Összekeverjük 8 dkg pirított reszelt hagymával, fűszerekkel és a rizzsel. A káposztalevelekbe csavarjuk henger alakúra, a levelek két végét visszadugjuk, hogy a töltelék szorosan megálljon benne és ne főljön szét. Ezután egy sor savanyú káposztát teszünk egy edénybe, s erre rátesszük a töltelékeket, majd azt ismét egy sor káposztával fedjük. Ekkor annyi vízzel engedjük fel, hogy a tölteléket elfedje. A forrástól számított 15-20 percig főzzük. Olajon barnalisztet pirítunk, belevagdalunk 4 dkg vöröshagymát, 1 gerezd fokhagymát, majd ha mindez megpirult, hozzáadjuk a paprikát és elkeverjük. aztán feleresztjük és a káposztára öntjük. Tálaláskor tejföllel elkeverjük, vagy leöntjük, s úgy adjuk asztalra.


Lencsefasírt egyben sütve

1 csésze főtt lencse
1 csésze főtt barnarizs
1 finomra vágott kisebb hagyma
½ csésze durvára darált mandula
őrölt babérlevél, borsikafű, pirospaprika

Keverjük össze fakanállal az összes hozzávalót. Öntsük kiolajozott és zabkorpával (vagy élesztőmentes zsemlemorzsával) megszórt tepsibe, vagy gerincformába, majd 30 percig süssük lefedve és további 30 percig kitakarva.


Szezámmagos tofu rizzsel

400 g cukkini
480 g tofu
200 g barnarizs
friss petrezselyemzöld
240 g sárgarépa

olaj
2-3 ek. szezámmag

A tofut hasábokra vágjuk, és kevés olajban erős tűzön lepirítjuk. Hozzáadjuk a szezámmagot, és a hasábokra vágott cukkinit, tovább pirítjuk, sóval ízesítjük. A sárgarépát kevés olajban üveges re pároljuk, sózzuk, megszórjuk finomra vágott zöldpetrezselyemmel, kevés vízzel felöntjük, és puhára pároljuk, majd hozzákeverjük a készre párolt rizshez.


Töltött paprika

kb. 6 db nagyobb paprika
1 csésze apróra vágott zöldség (pl.: sárgarépa, karfiol, karalábé, brokkoli, hagyma, cukkini)
2 csésze barnarizs
1/2 csésze darált napraforgómag
vegamix, borsikafű, bazsalikom, majoránna

A vegamixes vízben megfőtt rizst összekeverjük a fűszerekkel, a napraforgómaggal és párolt zöldségekkel, majd ezt beletöltjük a kivájt paprikákba. A paprikákat fazékba tesszük, felengedjük vízzel, hogy ellepje és megfőzzük. Készíthetünk hozzá paradicsomos levet úgy, hogy l csésze sűrített paradicsomhoz teszünk 1 dl vizet, és 1-2 tk. köleslisztet, sót, vegamixet, kis bazsalikomot, (1-2 db steviát) és hozzáöntjük a forrásban lévő paprikákhoz. (további kölesliszt, vagy víz hozzáadásával sűríthetjük, vagy hígíthatjuk a levét.)
Megjegyzés: Ha nem paradicsomosan készítjük el, csak vízben megfőzzük a paprikákat, akkor kiváló öntet hozzá a sárgarépaszósz (kockára vágott, megpárolt sárgarépát curryvel, gyömbérrel és kevés citromlével összeturmixolunk)


Gyümölcsös rizskockák

Hozzávalók:
2 cs barnarizs
2 cs kókusz
1 tk só
2 tk vanília
¼ cs tahini vagy mogyoróvaj
½ cs almapép vagy ¼ cs méz és 2 ek víz

30 mp-ig turmixoljunk 1 cs. Száraz rizst magas fokozaton. Állítsuk meg, keverjük át, majd még kétszer ismételjük meg ezt a folyamatot. Majd adjunk hozzá 1 cs kókuszt, és turmixoljuk együtt a rizzsel 15-20 mp-ig, azután egy tálba öntsük bele. Ezeket a lépéseket ismételjük meg a második csésze rizzsel és a kókusszal is. Ezután a hozzávalókat keverjük jól össze. A massza felét terítsük szét egy tepsi aljára, majd kenjünk rá datolya vagy más aszalt gyümölcsvajat. A massza másik részét tegyük a tetejére. 170 °C-on 40 percig süssük.


Ananászos rizs

Hozzávalók:
2 cs főtt barnarizs
1 cs darált ananász
½ cs darabolt datolya vagy egész mazsola
¼ cs darabolt dió

Elkészítés:
A hozzávalókat hidegen vagy melegen keverjük össze. A változatosság kedvéért az ananászt helyettesíthetjük 1-2 banán és ½ cs eper összeturmixolt keverékével.


Tejberizs

Hozzávalók:
1 cs barnarizs
4 cs szójatej (esetleg sima tej) vagy olajos magból készült tej

Elkészítés:
A barnarizst megfőzöm a tejben, közben folyamatosan kevergetem. Akkor jó, ha besűrűsödik és a rizs megpuhult.


Rizses gombaleves

Hozzávalók:
30 dkg csiperkegomba,
fél csésze (lehetőleg barna) rizs,
2 fej hagyma,
1 csokor petrezselyem,
1 evőkanál liszt,
1 kávéskanál olaj,
1 teáskanál só,
csöpp mustár,
csipetnyi curry,
csipetnyi őrölt bors,
fél pohár tejföl,
vegeta.

Elkészítése:
A gombát megtisztítjuk és vastagabb szeletekre vágjuk. A rizst félig megfőzzük, félretesszük. A gombát az olajon, vágott petrezselyemmel és a nagyon apróra vágott hagymával, fedő alatt kb. 10 percig pároljuk, majd megszórjuk a liszttel és kb. 1 l vízzel felöntjük. Beletesszük az ízesítőket és a rizst. (Amennyiben azt bő vízben főztük, nem kell több vizet hozzáadnunk, ám ez ízlés szerint változhat.) Tejföllel tálaljuk.


Töltött káposzta 2

2 közepes nagyságú fejes káposzta
3 fej vöröshagyma
0,5 kg barna rizs
30 dkg hajdina
15 dkg darált dió
4 gerezd fokhagyma
pirospaprika, borsikafű, vegamix

A káposztát leforrázzuk, leveleire szedjük, és a levelek vastag ereit kivágjuk. A hagyma felét olajon megpároljuk, a rizst hozzátesszük, felöntjük vízzel és félig megfőzzük. A maradék hagymát apróra vágva, valamint a hajdinát, a diót és a fűszereket a rizshez keverjük. Az így elkészített tölteléket káposztalevelekbe göngyöljük és főzőedényben egymás mellé helyezzük. Feltesszük főni, annyi vízben, hogy ellepje. 20 percig forraljuk, majd 1-2 órára dunsztba tesszük. Melegen tálaljuk.

Tetejére