Búzapehely receptek
Búzapelyhes zellerkrémleves
Elkészítés:
A zellert gondosan lepucolom. Apróra összevágva 5 dl vízben puhára főzöm. Leszűröm, és a tejjel meg a búzapehellyel sűrítményt csinálok belőle.
A zellerpépet beleöntöm a zeller főzőlevébe, hozzákeverem a törött borsot, a vegetát, a citromlevet és a mézet és a finomra vágott zellerlevél felét. Állandó kevergetés közben felforralom, és megszórom a maradék zellerzölddel.
Paradicsomkrém
2 ek. szójapelyhet 1 dl. meleg, fűszeres vízbe áztatunk. Vizet forralunk, és amikor zubog, beleteszünk 1 paradicsomot, 1 perces forralás után kivesszük, lehúzzuk a héját és villával széttörjük. Mindezt összekeverjük 1 ek. hidegen sajtolt olajjal, fokhagymával, vöröshagymával, oregánóval vagy szurokfűvel és annyi rozs-, zab- vagy búzapelyhet adunk hozzá, hogy jól kenhető legyen.
Egybesült búzafasírt köményes krumplival
Hozzávalók:
200g zabpehely és/vagy búzapehely, 250g száraz kenyér, 100-15 g zsemlemorzsa, 2-3 szál sárgarépa, 1kg krumpli, 5-6 db hagyma, 3-4 db alma, szezámmag, gomasszió (szezámsó), napraforgó, fokhagyma, pirospaprika, zöldpetrezselyem, köménymag, majoranna, bors
Elkészítés:
A száraz kenyeret beáztatjuk, majd a zabpehellyel, az olajosmagokkal, a fokhagymával és az ízesítő anyagokkal összekeverjük, belereszeljük a sárgarépát. Annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy jól formálható masszát kapjunk. Minimum fél órát állni hagyjuk, majd formázzuk és tepsibe rakjuk, körbe hámozott, negyedbe vágott krumplikat, hagymát és almakát teszünk. Meghintjük köménnyel, majorannával, borssal, szezámsóval és kevés olajjal meglocsoljuk. Előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten kb. 90 percig sütjük. Ha nagyon kiszáradna takarjuk le alufóliával.
Gyümölcsös főtt műzli
Hozzávalók:
3 cs forró, főtt zab- vagy gabonapehely (árpa-, zab-, rozs-, búzapehely, vagy köles)
½ cs olajos mag
½ cs kókuszreszelék
½ cs szárított gyümölcs
2 cs vegyes gyümölcs
Elkészítés:
A hozzávalókat jól elkeverjük, és melegen fogyasztjuk.
Narancsos müzli
Hozzávalók:
4 evőkanál zabpehely,
4 evőkanál búzapehely,
4 teáskanál szójapehely,
4 narancs.
4 evőkanál narancslé,
4 dl kefir,
2 evőkanál méz,
1 evőkanál kókuszreszelék.
A gabonát és a kókuszreszeléket tálba szórom, majd a narancslevet, a mézet meg a kefirt ráöntöm. Jól összekeverem. A meghámozott narancsokat felkarikázom, és a karikákat kis kockákra vágva keverem bele a müzlibe. Egyórányi pihentetés után tálalom.