Hántolt köles receptek

Gyümölcsös főtt műzli

Hozzávalók:
3 cs forró, főtt zab- vagy gabonapehely (árpa-, zab-, rozs-, búzapehely, vagy köles)
½ cs olajos mag
½ cs kókuszreszelék
½ cs szárított gyümölcs
2 cs vegyes gyümölcs
Elkészítés:
A hozzávalókat jól elkeverjük, és melegen fogyasztjuk.


Paradicsomleves kölessel

Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók:
(5 személyre)

1 db hagyma
2 e.k. olaj
3 e.k. köles
1 t.k. pirospaprika
1 l paradicsomlé
stevia
1 e.k. petrezselyemzöld
0.5 e.k. zellerlevél
2 db lestyán levél

Elkészítése:
A kölest megmosom. Egy kis tálba teszem, szórok rá egy kis szódabikarbónát, engedek rá vizet, megkeverem, és egy nagyobb teaszűrőbe öntöm. Folyóvízzel jól átmosom és hagyom lecsepegni. (Minél jobban megszárad, annál jobb.) Egy fazékba kevés olajat teszek, belerakom a félbevágott hagymát lapjával lefele, és kicsit megpirítom. Rászórok kb. egy kiskanálnyit az apróra vágott friss fűszerekből (vagy elmorzsolt szárított), megkeverem, és rögtön ráöntöm a kölest. Kevergetve pirítom, míg illatozni nem kezd. (Ha nagyon ragad a lábos aljához, akkor előbb abbahagyom a pirítást). Rászórom a pirospaprikát, megkeverem és rögtön felengedem a paradicsomlével. Megsózom, rakok bele egy kis steviát. Rakok hozzá vizet, hogy 1.5 – 2l legyen. Mikor felforr még rakok bele a zöld fűszerekből. Kb. 15 perc alatt a köles megfő, és kész is. A köles nagyon megdagad, ha áll a leves egy ideig, egészen besűrűsödik. Gyors változat: A fűszerek helyett egy leveskockával ízesítem a levest. A paradicsomlevet, kölest, leveskockát egy kis steviával megfőzöm, ha kell utána sózok.


Kölesleves

Hozzávalók:

0.5 dl köles
10 dkg sütőtök
1 fej hagyma
1 csokor petrezselyem
1 e.k. kukoricacsíra-olaj
1 t.k. tengeri só

Elkészítése:

A kockára vágott hagymát pirítsuk meg olajon. Adjuk hozzá a megmosott kölest, pirítsuk tovább pár percig. Engedjük fel vízzel, sózzuk meg. Ha a köles már puha, adjuk hozzá a durvára reszelt sütőtököt és főzzük még egy-két percig, a finomra vágott petrezselyem zöldet tálaláskor szórjuk rá.


Birkahúsos kása

Hozzávalók:
40 dkg csont nélküli birkahús,
2 evőkanál olaj vagy 4 dkg zsír,
1 nagy fej vöröshagyma,
1 evőkanál pirospaprika,
1 nagy sárgarépa,
1 petrezselyemgyökér,
1 késhegynyi fokhagymasó,
2 zöldpaprika,
1 nagy paradicsom,
24 dkg hántolt köles,
só.

Elkészítés:
A felhevített zsiradékban megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát. Hozzátesszük a kis kockára vágott húst, a zöldpaprikát és zsírjára pirítjuk. Meghintjük paprikával, beletesszük a paradicsomcikkeket és a kockára vagy karikára vágott zöldséget. Megsózzuk és fokhagymasóval ízesítjük. Kevés vizet öntünk alá, gyakori keverés közben, közepes tűz felett félpuhára pároljuk. Ekkor beletesszük a kölest és annyi vizet öntünk hozzá, hogy a lé egy ujjnyira ellepje a zöldséges húst. Gyenge tűzön, lassan készre pároljuk, közben többször óvatosan megkeverjük, mert könnyen leég.


Köleskása

Hozzávalók:

30 dkg köles
1 fej hagyma
6 dl víz
1 m.k. só
2 e.k. olaj

Elkészítése:

A hagymát vágjunk apróra, és olajon, lángterelő felett dinszteljük üvegesre. A kölest váltott vízben mossunk meg, és jól lecsurgatva adjuk a hagymához. Állandóan kevergetve dinszteljük pár percig, majd öntsünk rá 6 dl forró vizet. Szórjunk rá sót, és továbbra is lángterelőt használva, fedő alatt pároljuk puhára. Ízesíthetjük friss lestyánlevéllel, vagy negyed mokkáskanál szárítmánnyal is. Amikor megpuhult, vegyük le róla a fedőt, és főzzük még egy darabig, így nem lesz ragadós a kása. Melegen, párolt zöldséggel fogyasszuk.


Fahéjas répa főzelék zöldborsós kölessel

800 g sárgarépa
400 g zöldborsó
40 g barnarizs-liszt
200 g köles
rizstej, vagy kókusztej a habaráshoz olaj
fahéj

A sárgarépát vékony karikákra vágjuk, és kevés olajban erős tűzön üvegesre pirítjuk. Sózzuk, rizstejjel felöntjük, félpuhára főzzük és kukoricaliszttel behabarjuk. A kölest szárazon kissé megpirítjuk, sózzuk, hozzáadjuk a zöldborsót, forrásban lévő vízzel felöntjük, lefedjük, megfőzzük, majd a végén öt percig duzzasztjuk. A főzeléket a zöldborsós kölessel tálaljuk.
Megjegyzés: a főzelékek gabonával párosítva, nagyon tartalmas ételek.


Köleskása tejjel

Hozzávalók:

1 l kecsketej
20 dkg köles
4 e.k. méz
5 dkg dió
1 t.k. fahéj

Elkészítése:

0,5 l vizet teszünk fel főni kevés cukorral és sóval, ebbe hintjük a megmosott kölest. Ha felforrt, felengedjük a tejjel és készre főzzük. Amikor hűlni kezd, mézet és fahéjat keverünk bele, és vágott diót.


Magyaros kölesfasírt káposztával

400 g köles
120 g vöröshagyma
800 g fejes káposzta
pirospaprika
fokhagyma
kömény
olaj, só

A kölest egy lábasban szárazon megpirítjuk. majd másfélszeres mennyiségű forrásban lévő vízzel felöntjük, megfőzzük, majd lefedjük és 10 percig duzzasztjuk. A vöröshagyma egy részét finomra vágjuk, és kevés olajban aranysárgára pirítjuk, a tűzről levesszük, hozzákeverjük a pirospaprikát, kevés vízzel felöntjük, és a tűzre visszatéve beforraljuk. A megduzzadt köleshez keverjük a pörköltalapot, fűszerezzük fokhagymával, őrölt köménnyel, szükség esetén sózzuk. A masszát alaposan összekeverjük, majd gombócokat formázunk belőle, melyeket kevés forró olajban megsütünk, vagy a sütőben átsütjük. A másik adag vöröshagymát szeletekre vágjuk, kevés olajban aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a vékony metéltre vágott káposztát, sózzuk, őrölt köménnyel fűszerezzük, kevés citromlével ízesítjük és puhára pároljuk.
A kis fasírtgolyókat a káposztával együtt tálaljuk.


Zöldséges kölesfelfújt

2 szál sárgarépa
1 szál póréhagyma
1 nagyobb fej brokkoli
10 dkg zöldborsó
40 dkg köles
1 ek. olíva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)
római kömény, bazsalikom, pirospaprika, só, borsikafű,
vegamix

A kölest négyszeres (sós, vegamixes) vízben megfőzzük, hogy kását kapjunk. A brokkolit rózsákra szedjük és a borsóval együtt megpároljuk. A répát és a póréhagymát felkarikázzuk, olajon megpirítjuk, befűszerezzük. Egy tűzálló tálat kikenünk, alulra vékony réteg natúr köleskását öntünk, rá egy réteg borsót teszünk. A többi összetevőt összekeverjük a maradék köleskásával és a tálba öntjük. Sütőben, közepes lángon kb. negyed óra alatt átsütjük.


Cukkinis köleskása répával

200 g köles
200 g friss cukkini
800 g sárgarépa
1-2 gerezd zúzott fokhagyma
petrezselyem
olaj

A kölest szárazon kissé lepirítjuk, majd másfélszeres mennyiségű forrásban lévő vízzel felöntjük, sózzuk, lefedjük, forraljuk 3 percig, és a tűzről levéve duzzasztjuk. A cukkinit szeletekre vágjuk, kevés olajban erős tűzön megpirítjuk, sózzuk, zúzott fokhagymával fűszerezzük, és a köleshez keverjük. A sárgarépát fél karikára vágjuk, és kevés olajjal egy serpenyőben üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet, sózzuk, és egy kevés vizet aláöntve majdnem puhára pároljuk.


Kölesvaj

1 csésze forró főtt köles
¼ csésze főtt sárgarépa
1/3 csésze kókuszreszelék
¾ – 1 tk. só
1 csésze víz

Turmixoljuk össze a hozzávalókat, majd hűtsük le. A sárgarépa adja a vaj sárgás színét.


Köleskőrözött

20 dkg köles
lilahagyma, snidling
köménymag, pirospaprika
3-4 ek. hidegen sajtolt olaj
citromlé

Háromszoros mennyiségű vízben megfőzzük a kölest, majd az olajjal, az apróra vágott hagymával és snidlinggel, illetve a fűszerekkel összemixeljük. Ízlés szerint citromlével ízesítjük.


Kölessült

6 dl sós vízben megfőzünk 2 dl kölest. 3 dl apróra vágott póréhagymát, 1 teáskanál bazsalikomot, 1 teáskanál szárított zöldpetrezselymet valamint 1 evőkanál ételízesítőt adunk hozzá. Olajjal kikent tűzálló tálba, lefedve süssük közepesen meleg sütőben kb. egy óra hosszat. Fogyasztható salátával, szósszal vagy feltétként zöldbab-, sárgaborsó-, lencse- és más főzelékhez.


Mandulás köles

1 csésze köles
2 csésze víz, só
1 bögre natúr szójatej
½ vanília rúd
hámozott mandula
1-2 szem stevia (vagy késhegynyi, ha por alakban van)

A kölest átmossuk, és a 2 csésze vízbe feltesszük főni, kicsit megsózzuk. Amikor a köles puhulni, szétnyílni kezd, akkor hozzáöntjük a szójatejet és a vanília rúdból kikapart vanília magocskákat, és a steviát. Készre főzzük, hogy a köles felvegye az összes folyadékot és kásás legyen.
A mandulát ledaráljuk, és amikor hűlni kezd a köles, összekeverjük vele. Hidegen is kitűnő. (Utólag is édesíthetjük, ha szükséges)


Mákos köles

1 csésze köles
3 csésze natúr szójatej (vagy kókusztej, vagy más gabonatej)
1/2 vanília rúd (nem feltétlenül szükséges)
darált mák
cikória alapú édesítőszer, vagy méz
só, fahéj

A kölest átmossuk, és a 3 csésze szójatejben feltesszük főni, kicsit megsózzuk. Hozzátesszük a vaníliarúdból kikapart vanília magocskákat, és az édesítőt, vagy kevés mézet. Készre főzzük, hogy a köles felvegye az összes tejet és kásás legyen.
Amikor hűlni kezd a köles, belekeverjük a “cukros” mákot (vagy mézzel elkevert mákot) ízlés szerinti mennyiségben.


Fahéjas, kókuszos köles

1 csésze köles
3 csésze kókusztej vagy más gabonatej
1/2 vanília rúd (nem feltétlenül szükséges)
kókuszreszelék
1-2 szem stevia (vagy késhegynyi, ha por alakban van)
só, fahéj

A kölest átmossuk, és a 3 csésze kókusztejben feltesszük főni, kicsit megsózzuk. Hozzátesszük a vaníliarúdból kikapart vanília magocskákat, a fahéjat és a steviát. Készre főzzük, hogy a köles felvegye az összes tejet és kásás legyen. Amikor hűlni kezd a köles, belekeverjük a kókuszreszeléket ízlés szerinti mennyiségben. (Utólag is édesíthetjük, ha szükséges)

Megjegyzés: kókuszgolyókat készíthetünk, ha a meleg kölest miután összekevertük a kókusszal, kis golyókat formálunk belőle és megforgatjuk a kókuszreszelékben, vagy darált mandulában, dióban majd hagyjuk kihűlni.


Köles hagymásan

Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók:
(4 személyre)

1 pohár köles
3 db hagyma
4 pohár víz
3 e.k. olaj

Elkészítése:

A köles általában nagyon koszos, meg kell mosni: Először egy tálba teszem, szórok rá egy kis szódabikarbónát, felengedem bő vízzel, kicsit kavargatom. Utána átrakom egy szűrőbe és folyóvíz alatt jól átmosom. Jó, ha főzés előtt van ideje megszáradni nagyjából. A hagymát apróra vágom – minél több a hagyma, annál finomabb lesz. Lehetőleg vastag aljú lábasban olajon megfonnyasztom a hagymát, megszórom egy kis borssal (ez kimaradhat), elkeverem. Rárakom a kölest, elkeverem és pár percig pirítom, míg illatozni nem kezd. Utána sózom, felengedem 4-szeres mennyiségű vízzel, felforralom. Nagyon kicsire veszem a lángot, hogy éppen csak forrjon, és fedő alatt készre főzöm. kb. 20 perc kell neki. Finom köret bármilyen zöldségétellel, szósszal. A köles az egyik legtáplálóbb gabonaféle, és lúgosító hatása van a szervezetre. Sokan az első sikertelen próbálkozás után lemondanak róla. pedig finom ételeket (édes és sós is) lehet készíteni belőle. Az a titka, hogy nagyon sok vízzel kell főzni, mert hihetetlenül megduzzad (legalább 4-szeresére) – mint a mesebeli kása. Ha kevés a víz, akkor nem fakad ki, hiába főzzük sokáig.


Köles

1 csésze megmosott köles
4 csésze víz
vegamix, só,
(petrezselyem, kapor stb., ízlés szerint fűszerezhetjük)

A vizet felforraljuk, és a kölest meg a fűszereket hozzátéve lassú tűzön, lefedve főzzük. Kb. 20 perc alatt kész. Úgy is elkészíthetjük, hogy hagymát dinsztelünk, majd a kölest átforgatjuk rajta, felöntjük vízzel, fűszerezzük és megfőzzük.
Megjegyzés: a köles az enyhén savasító gabonák közé tartozik, de élettani hatásai nagyon jók ezért nyugodtan fogyaszthatjuk heti 2-3 alkalommal.


Köles – Lencse

2 csésze főtt köles
2 csésze főtt lencse

A főtt kölest hozzáadjuk a főtt lencséhez, és fogyaszthatjuk is. A lencsét elkészíthetjük lencsefőzelék formában is. Vagy keverhetünk bele grillezett zöldségeket (padlizsán, cukkini, sárgarépa stb.), vagy friss paradicsomot, paprikát fogyasszunk hozzá.
Megjegyzés: Két másik étel is készíthető így, ha a köleshez lencse helyett babot, vagy borsót teszünk (babfőzeléket, vagy borsófőzeléket). A köles-borsó összeállításhoz kiváló a kis kockákban megfőtt sárgarépa.

Tetejére