Kukoricaliszt receptek

Gofri vega módra

Hozzávalók:
2 dl víz
2 cs zabpehely
¼ tk tengeri só
5-6 ek kukoricaliszt
1-2 db banán vagy őszibarack
1-2 ek kókuszreszelék
1-2 ek mazsola
½ ek földimogyoró
1-2 ek karobpor (elhagyható)

Elkészítés:
A hozzávalókat összeturmixoljuk, hogy sűrű masszát kapjunk. Gofrisütőben vagy palacsintasütőben sütjük. Kisütve a fagyasztóban tárolhatjuk.


Graham-kenyér búzacsírával házilag

Az adaghoz szükséges alapanyagok, összetevők, mennyiségek

1 kg grahamliszt
10 dkg búzacsíra
10 dkg kukoricaliszt
10 dkg zabpehely
1 dkg élesztő
1 dkg só
1 evőkanál lenmag
5 dkg napraforgóolaj
1 dkg méz

Az élesztőt mézes, langyos vízben megkelesztjük. A zabpelyhet kávédarálón megőröljük. Ezután a különböző liszteket a búzacsírával, a sóval és a lenmaggal jól összekeverjük. Az élesztőt ráöntjük a lisztre, a langyos vízzel alaposan eldolgozzuk, és közben hozzáadjuk az olajat. Az így elkészült tésztát tálban 3-4 órán át langyos helyen megkelesztjük. Ez idő letelte után kiolajozott tepsibe tesszük, 30 percig pihentetjük, és közepesen meleg sütőben sütjük kb. 45-50 percig. Ha kész, a tepsiből óvatosan a kenyérvágó deszkára borítjuk és tiszta konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni


Kukoricás palacsinta

Hozzávalók:
1 dkg élesztő,
6 evőkanál kukoricaliszt,
10 dkg szójatej szűrlemény,
1 közepes alma lereszelve tökgyalun
1/2 liter melegvíz,
3 evőkanál kukoricakeményítő,

Elkészítés:
Futtassuk fel az élesztőt egy csavaros üvegben a 1/2 liter vízben. A többi összetevőt keverjük össze egy nagyobb tálban, majd ha felfutott az élesztő, akkor azt is keverjük hozzá. Ha szükséges, akkor hígítsuk még fel vízzel. Majd olaj hozzáadása nélkül süssük ki palacsintasütőben.
Tempurált zöldségek

A tempura a rántótészta idegen neve, és ha már nem eszel tojást, ideális elkészítési módja a rántanivalónak. Tisztítsd meg a zöldségeket, amit tempurálni kívánsz (répa, gyökér, zeller, cékla, tök, patisszon, burgonya, karalábé), vágd 2-3 ujjnyi darabokra és sózd meg őket. Ezután hempergesd meg őket kukoricalisztben, mártogasd meg a tempurában és süsd ki forró olajban.
Tempura: olyan, mint a palacsintatészta: kukoricalisztet és valami teljes őrlésű lisztet keverj össze kevés búzakeményítővel, és annyi hideg vizet adj hozzá, hogy sűrű palacsintatészta legyen. Akármilyen fűszert tehetsz vele, pl. őrölt köményt, koriandert, grill fűszerkeveréket, enyhe fűszerkeveréket, stb.
Kukoricás csirkeleves

Hozzávalók:
1 csirkeaprólék (kb. 50 dkg),
30 dkg gyorsfagyasztott morzsolt kukorica,
1 dl tejszín,
1 teáskanál kukoricaliszt,
1 nagy csokor petrezselyemzöld,
kevés cukor,
ízlés szerint só és törött fehér bors.

Elkészítés:
A csirkeaprólékot megtisztítom, feldarabolom, és kuktába teszem. Ráöntök egy liter vizet, megsózom, ízesítem a törött fehér borssal és a kukta jelzésétől számított 10 percig főzöm. Ezután hozzáadom a kukoricaszemeket (lehet fagyottan is), és kevés cukrot. További 10 percig főzöm. Közben a kukoricalisztet simára keverem a tejszínnel és a nagyon finomra vagdalt petrezselyemzölddel, majd behabarom vele a levest. Még egyszer fölforralom. Ha konzerv kukoricából készítem, akkor azt csak az utolsó pillanatban adom a leveshez.


Északi bableves

Hozzávalók:
20 dkg bab (piros)
20 dkg sertésborda
20 dkg kelkáposzta
10 dkg szalonnabőr
10 dkg füstölt szalonna
1 babérlevél
2 burgonya
1 evőkanál petrezselyem (apróra vágott)
1 evőkanál liszt
1 evőkanál kukoricaliszt
4 evőkanál olaj

Elkészítés:
A babot 12 órára beáztatjuk, majd lecsöpögtetjük, és lábasba tesszük. Hozzáadjuk a húst, a szalonnabőrt, 2 liter vizet öntünk rá, és belerakjuk a babérlevelet. Felforraljuk, majd kislángon másfél óráig főzzük. A szalonnát felkockázzuk. A kelkáposztát megtisztítjuk, a torzsáját kivágjuk, külső leveleit leszedjük, majd felszeleteljük. A burgonyát meghámozzuk. A szalonnakockákat és a petrezselymet az olaj felében megpirítjuk, majd beletesszük a káposztát, a burgonyát, 1 dl vizet, és 10 percig kislángon fűzzük. A maradék olajban külön aranyszínűre pirítjuk a lisztet és a kukoricalisztet, majd a szalonnás petrezselyemmel együtt a babos húshoz keverjük. Sóval, borssal ízesítjük, és kislángon még 15 percig főzzük.,


Dupla kukoricás kenyér (mexikói)

Hozzávalók:
3/4 csésze fehér kenyérliszt
1 1/2 csésze kukoricaliszt
1 teáskanál só
1 1/2 evőkanál sütőpor
1 evőkanál kristálycukor
50 g vaj olvasztva
1 csésze tej
3 tojás
200 g morzsolt csemegekukorica (mirelit vagy konzerv, lé nélkül)

Elkészítés:
„Ez a recept (legalábbis az eredetije) Christine Ingram és Jennie Shapter: A kenyér és a kenyérsütés enciklopédiája című könyvéből származik. Nem nagyon lehet elrontani. Kuglófsütőben vagy őzgerinc formában sütjük. Élesztő nélküli diétán levők is fogyaszthatják. A sütőt 200 C-ra előmelegítjük. A sütőformát kivajazzuk, ha szükséges, sütőpapírral kibéleljük. A hozzávalókat a morzsolt kukorica kivételével egynemű masszává keverjük. Fakanállal a tésztába keverjük a csemegekukoricát. Beletöltjük az előkészített formába és 20-25 percig sütjük, amíg a közepébe szúrt fémnyárs (vagy villa) tisztán húzható ki belőle. Langyosan tálaljuk, cikkekre vágva.,”


Sült pulykacomb marssalával

Hozzávalók:
2 db 75 dkg-os pulykacomb,
1 dl marsala (vörös likőrbor,)
1 dkg szarvasgomba,
2 dl tejszín,
2 kávéskanál kukoricaliszt,
1 dkg vaj,
só,
őrölt bors.

Elkészítés:
Vagdossuk be a pulykacomb bőrét, és tűzdeljük meg a gombával. Készítsünk páclét a borból és a gomba konzerv levéből. Áztassuk 3 órán át a combokat, időnként forgassuk meg, majd vegyük ki, csöpögtessük le. Tegyük a combokat egy vajjal jól megkent alufóliára, ízesítsük sóval, borssal, majd csomagoljuk be. Állítsuk a sütőt 6-os fokozatra, és süsük egy órán át. Ha már félig megsült, fordítsuk meg. Egy kis lábasban keverjük össze a páclét a tejszínnel és adjuk hozzá a kukoricalisztet. Lassú tűzön kevergetve sűrűsítsük be kétharmadára, majd sóval, borssal ízesítjük. Tálaljuk alufóliában, s locsoljunk rá a szószból. Köretként adhatunk hozzá vajban párolt gombát és zellerkrémet.


Sárgarépakrém leves

Hozzávalók:

1 kg kockára vágott sárgarépa
1-2 szál zellerzöld
4 evőkanál olaj
2 dl szójatejföl
1 karalábélevél
2 fej vöröshagyma (negyedelve)
1 liter zöldségkockából készített leves
1 evőkanál kukoricaliszt

Bors

Az olajon állandóan kevergetve megpároljuk a répát, a zellert és a hagymát (kb. 15 perc). Felforraljuk a zöldséglevest babérlevéllel, sóval, hozzáadjuk a párolt zöldségeket és puhára főzzük. Ha kész, leszűrjük a zöldségeket, áttörjük szitán, majd visszaöntjük a levesbe. Sűrítjük egy kevés vízben feloldott kukoricaliszttel, majd készre főzzük. Tálalás előtt öntsük bele a tejfölt.


Linzertészta

15 dkg barnarizs-liszt
35 dkg kukoricaliszt
1,5 dl olívaolaj
1,5 dl méz
cukormentes bio lekvár vagy aszalt gyümölcsök
dió

Keverjük össze a liszteket, az olajat és a mézet, majd tegyük a hűtőbe 3-4 órára. Ha kivettük, egyengessük bele a tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, öntsük rá a lekvárt, majd szórjuk meg durvára vágott dióval és süssük közepes lángon 30-40 percig. Mivel a tészta nem túl vastag, ezért figyelni kell, le ne égjen!


Budai sült csirke

Hozzávalók:
1 dl sűrű majonéz,
5-6 evőkanál kukoricaliszt,
2 db egész tojás,
2 gerezd fokhagyma,
1 teáskanál só,
1 teáskanál cukor,
1 dl konyak,
1 kg-os csirke,

Elkészítés:
A megmosott, leszárított csirkét 8 darabra vágjuk, és megsózzuk. A konyakba belekeverjük a sót és a cukrot, valamint a megtisztított és szétzúzott fokhagymát. A csirkedarabokat egyenként megmártjuk a fűszeres-konyakos lében, ezután mély tálban egymásra rakjuk a húsokat. Legalább 2 órán keresztül hagyjuk állni, a tálba visszacsurgó levet időnként ráöntjük. A húsdarabokat még nedvesen megforgatjuk a kukoricalisztben, majd a felvert tojásba és ismét kukoricalisztbe mártjuk, amit jól rá is nyomkodunk. 170 fokra felforrósított olajban nagyságtól függően 6-10 perc alatt szép sárgásbarnára megsütjük. Míg a csirkedarabok sülnek, a visszamaradt konyakos-fűszeres levet belekeverjük a majonézbe, és a már megsült, még forró húsdarabokat meglocsoljuk vele. Szalmaburgonya és saláta illik hozzá. Kissé munkaigényes, de ünnepi étel, és nem nagyon drága.


Gombaleves gazdagon

75 dkg csiperkegomba
40 dkg (vegyesen) zúza és csirkenyak
4 fej vöröshagyma
1 babérlevél
2 szem szegfűszeg
5 dkg vaj
3 sárgarépa
2 zellerszár
2-2 evőkanál metélőhagyma,
tárkony és pörkölt szezámmag
4 evőkanál kukoricaliszt

Elkészítés:
A megtisztított zúzát és a bőr nélküli csirkenyakat darabokra vágjuk, és egy nagy lábasban 2 egész hagymával, sóval, borssal, babérlevéllel, szegfűszeggel 2 liter vízben feltesszük főni. Amikor felforrt, lefedjük, és kislángon, gyöngyöztetve 1 óráig főzzük, amíg körülbelül 1,5 liter marad belőle. Leszűrjük, amikor kihűlt, hűtőbe tesszük, majd kanállal leszedjük a zsírt a tetejéről. A felforrósított vajban megpirítjuk a finomra vágott hagymát, a felszeletelt sárgarépát és zellert, hozzáadjuk a metélőhagymát meg a tárkonyt, és jól összekeverve néhány percig együtt pároljuk. Végül beletesszük a vékony szeletekre vágott gombát, megszórjuk a kukoricaliszttel, és összekeverjük. Lassan felöntjük a húslevessel, és addig főzzük, amíg a gomba megpuhul, a leves pedig besűrűsödik. Megsózzuk, megborsozzuk, és beletesszük a citromhéjat. A tejfölt közvetlenül a tálalás előtt keverjük bele, és ekkor hintjük meg a pörkölt szezámmaggal is. Reszelt parmezán sajtot kínálunk mellé. ,


Krémleves Albert módon

Hozzávalók:
5 dkg vaj,
2 dl kefir,
10 dkg tehéntúró,
2 evőkanál kukoricaliszt,
2 tyúkhúsleves-kocka,
1 csokor kapor,
ízlés szerint só,
törött fehér bors,
csipetnyi porcukor.

Elkészítés:
A lisztet a forró olajon világosra pirítjuk, majd fokozatosan felengedjük 8 dl vízzel. Állandóan kevergetve felforraljuk, beletesszük a húsleveskockákat, a sót és a borsot. 5 percig főzzük. Közben a kefirt turmixoljuk a túróval, és a forrásban lévő levesbe öntve, ugyancsak kevergetve, ismét felforraljuk. Végül beleszórjuk a megmosott, lecsöpögtetett és finomra metélt kaprot, csipetnyi cukorral ízesítjük, de már nem forraljuk tovább. Nagyon jóízű, kissé pikáns leves, amelyet nemcsak melegen, de csészében hidegen is tálalhatunk.


Áfonyás banánleves

Hozzávalók 6 személyre:
4 banán,
3 evőkanál citromlé,
6 pohár almalé,
1/4 pohár cukor,
másfél evőkanál kukoricaliszt,
1/2 kiskanál fahéj,
két és fél pohár sűrű tejföl,
2 pohár áfonya.

Elkészítés:
Szét turmixoljuk a banánt a citromlével. Beletesszük egy fazékba és három és fél pohár almalével felforraljuk. Hozzáadjuk a cukrot, majd félretesszük. A maradék almalét elkeverjük a kukoricaliszttel és hozzáadjuk a leveshez. 2 percig gyöngyöztetjük, majd levesszük a tűzről, és miután kihűlt a hűtőbe tesszük. A fahéjat elkeverjük a tejföllel, és a jó hideg leveshez keverjük. Végül hozzáadjuk az áfonyát, és hideg leveses tálkákban kínáljuk.


Ananászöntet

Hozzávalók:
500 g ananász,
2 dl fehérbor,
70 g cukor,
1 darabka fahéj,
1 citrom héja,
1 evőkanál kukoricaliszt

Elkészítés:
Aprítsuk fel az ananászt. Tegyük fel a fehérbort a cukorral, a fahéjjal meg a citromhéjjal. Forraljuk fel, dobjuk ki a fahéjat meg a citromhéjat. Keverjük össze a kukoricalisztet két evőkanál ananászlével, öntsük a borhoz és állandó kevergetés közben forraljuk fel. Keverjük el az ananászdarabokkal és hagyjuk kihűlni.


Édes-savanyú mártás

Hozzávalók:
1 evőkanál kukoricaliszt
1 evőkanál méz
1 evőkanál szójamártás
1 evőkanál sűrített paradicsom
2 evőkanál borecet
3 evőkanál olaj
100 g vöröshagyma szeletelve
2 gerezd fokhagyma összezúzva
100 g sárgarépa hosszú vékony csíkokra vágva
100 g zöldpaprika szeletelve
100 g gomba szeletelve
100 g uborka kockákra vágva

50 g póréhagyma vékony karikákra szeletelve

Elkészítés:

1 dl vízben elkeverjük a kukoricalisztet, a mézet, a szójamártást, a paradicsomot és az ecetet. Felforraljuk, majd félretesszük. Megforrósítjuk a 3 evőkanál olajat, megfuttatjuk benne a hagymát és a fokhagymát, majd 1-2 percig pároljuk a répát, a zöldpaprikát és a gombát. A zöldségekhez keverjük az uborkát és ráöntjük a mártást. Óvatosan keverve összeforraljuk. Ízlés szerint sózzuk. Megszórjuk póréhagymával. Forrón, rizs mellé tálaljuk.

Terméktapasztalat

Kattitntson és ossza meg velünk terméktapasztalatát!

Back to Top