Lenmag receptek

Graham-kenyér búzacsírával házilag

Az adaghoz szükséges alapanyagok, összetevők, mennyiségek

1 kg grahamliszt
10 dkg búzacsíra
10 dkg kukoricaliszt
10 dkg zabpehely
1 dkg élesztő
1 dkg só
1 evőkanál lenmag
5 dkg napraforgóolaj
1 dkg méz

Az élesztőt mézes, langyos vízben megkelesztjük. A zabpelyhet kávédarálón megőröljük. Ezután a különböző liszteket a búzacsírával, a sóval és a lenmaggal jól összekeverjük. Az élesztőt ráöntjük a lisztre, a langyos vízzel alaposan eldolgozzuk, és közben hozzáadjuk az olajat. Az így elkészült tésztát tálban 3-4 órán át langyos helyen megkelesztjük. Ez idő letelte után kiolajozott tepsibe tesszük, 30 percig pihentetjük, és közepesen meleg sütőben sütjük kb. 45-50 percig. Ha kész, a tepsiből óvatosan a kenyérvágó deszkára borítjuk és tiszta konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni


Graham kenyér

Sütési javaslat 1 kg-os kenyér készítéséhez:
Kenyérsütőgéphez:
Hozzávalók:
85 dkg Grahamliszt,
5 dl langyos víz,
1/4 friss élesztő,
1kk só,
2 ek. olivaolaj,
1kk tejszín,
pici cukor,
tetszés szerint magvak.

Elkészítés: A hozzávalókat tegyük az üstbe, válasszuk a gép azon programját, amely 3,5 órás. A program végeztével a kenyeret az üstből vegyük ki, majd rácson hagyjuk kihűlni.
Sütési javaslat 1/2 kg-os kenyér készítéséhez

Gáz-és villanysütőhöz:
Hozzávalók:
40 dkg Grahamliszt,
2,5 dkg friss élesztő,
3 dl langyos víz,
1kk só,
1 kk cukor,
3 ek tökmag,
3 ek napraforgómag,
2 ek lenmag,
2 ek. szezámmag.

Elkészítés: A magokat megpirítjuk, majd a többi hozzávalókkal dagasztógépbe helyezzük, és alaposan kidagasztjuk a tésztát. Letakarva 1 órát kelesztjük. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk,majd formáljuk. 190 C -ra előmelegített sütőben készre sütjük, majd rácson hagyjuk kihűlni.


Tönköly zsemle

Hozzávalók:
150 g Teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt (TBL300)
150 g Fehér tönkölybúza liszt (TBL70)
12 1/2 g Friss élesztő
1 ek Oliva olaj
200 ml Víz
1 ek Burgonyapehely
2 ek Lenmag
1 tk Méz

Elkészítés:

A langyos vízbe belemorzsoltam az élesztőt, belekevertem a mézet, az olajat. A gép sütőedényébe kimértem a liszteket, sót, hozzáöntöttem a folyadékot, és a 6-os (tésztadagasztás) programon 30 perc alatt megkelesztettem a tésztát. Ezután gyúródeszkán beledagasztottam a lenmagot, majd a kész tésztát 12 db kis gombóckára osztottam. Kiolajoztam egy 12 lyukú muffinsütőt, bele a kis gombócok, 50 fokon kb. 15 perc kelesztés (duplájára nőtt), majd 200 fokon 20 perc sütés. Még melegen vízzel átkentem a tetejét, szép fényes lett. Nagyon könnyű, finom lett. Igazi, jó kis vacsi vajjal megkenve, friss salátával.


Aszaltszilvás-magvas muffin

Hozzávalók:

12,5 dkg teljes kiőrlésű liszt,
12,5 dkg tönkölyliszt,
fél csomag sütőpor,
15 dkg méz,
1 késhegynyi szódabikarbóna,
1 csomag vaníliás cukor,
12 db aszalt szilva,
10 dkg olaj (hidegen sajtolt),
Szóráshoz:
napraforgómag,
lenmag,
szeletelt mandula,
mák

Elkészítés:
A liszteket elkeverjük a lazítóanyagokkal, hozzáadjuk az olajat, a mézet, a fűszereket, és annyi vízzel keverjük össze, hogy piskótatészta sűrűségű legyen. Kiolajozott muffinformába tesszük, és mindegyikbe teszünk egy szem aszalt szilvát, a tetejét megszórjuk a mandulával. 200 C-on sütjük, kb. 20-25 perc alatt kész.

Tetejére