Kuszkusz receptek

Karácsonyi kuszkusz

Hozzávalók 4 főre

34 dkg kuszkusz
5 dkg mazsola
púpos 1/8 tk őrölt fahéj
púpos 1/4 tk pirospaprika
púpos 1/4 tk őrölt kömény
púpos 1/4 tk őrölt koriandermag
1 1/4 tk só
1/2 l forró víz
3 ek csirke-, vagy zöldségalaplé
3/4 ek olívaolaj vagy vaj
1/2 gránátalma (elhagyható)
maréknyi friss koriander (vagy petrezselyem)
bors

Elkészítés

A kuszkuszt egy fazékban elkeverjük a mazsolával, a fűszerekkel és a sóval.
Felöntjük a forró vízzel, a levessel (én csak vegetát kevertem bele, s kicsit több vizet), illetve hozzáadjuk a zsiradékot is.
Fóliával és fedővel borítjuk az edényt, s 10-15 percig (illetve míg a kuszkusz minden levet felszív) állni hagyjuk.
Villával átkeverjük a kuszkuszt, hogy elválasszuk a szemeket, illetve borssal ízesítjük (meg esetleg sóval, ha még szükséges).
Tálba tesszük a köretet, a tetejét egy fél gránátalma magjaival és friss korianderrel dekoráljuk.


Tejbekuszkusz

Hozzávalók 2 főre

10 ek bio kuszkusz
0,5 l tej
1 tk méz
2 ek kókuszpehely

(ha nincs otthon, akkor helyette némi vaníliáscukorral ízesíthetjük)
apró kockákra vágott aszaltgyümölcs

(fejenként 2db füge , vagy 4 db sárgabarack stb.)

Elkészítés

A tejet feltesszük a tűzre, és amíg felforr előkészítjük a hozzávalókat.
A kuszkuszt, kókuszpelyhet, apróra vágott aszalt gyümölcsöt egy tálba rakjuk.
Ha felforrt a tej, belekeverjük a mézet és ráöntjük a kuszkuszra. Egy lapostányérral lefedve legalább fél órára állni hagyjuk.
A pihentetés alatt a kuszkusz magába szívja a tejet és megpuhul.
Tálaláskor egy kanál savanykás lekvárt teszünk a tetejére.


Édes kuszkusz rózsaillatú gyümölcsökkel

hozzávalók 4 főre

1 bögre kuszkusz
víz
50 g vaj
rózsa illatú gyümölcskompót
tejszín

elkészítés

A kuszkuszt egy nagy tálban 1,5-szeres mennyiségű vízzel leforrázzuk és egy tányérral lefedve 20 percig állni hagyjuk.
Még melegen egy villával óvatosan fellazítjuk és belekeverjük a vajat.
Kis tálakba adagoljuk, majd a tetejére kompótot teszünk, illetve adagonként kevés tejszínnel felöntve tálaljuk.


Sült túrótorta gyümölccsel

Hozzávalók 4 főre

50 dkg túró
4 tojás
4 ek búzadara/ kuszkusz
5 dkg vaj
2 ek méz
2 ek tejföl
2 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
2 kk sütőpor
15 dkg eper / magozott meggy

Elkészítés

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat kikeverjük mézzel, tejföllel, sütőporral, langyos olvasztott vajjal, végül a túróval.
Ízesítjük vaníliás cukorral, citromhéjjal.
A masszát hozzáadjuk a csipet sóval habbá vert tojásfehérjéhez, végül beleforgatjuk a darát. (Ha kuszkuszt használunk, 3-4 ek vizet is adjunk hozzá.)
Beleöntjük egy kivajazott kapcsos formába, tetejét megszórjuk eperrel, majd tűpróbáig sütjük.

sütési hőfok: 170 °C
sütési mód: alul-felül sütés

Terméktapasztalat

Kattitntson és ossza meg velünk terméktapasztalatát!

Tetejére